Doorgaan naar artikel

Spruiten in november onder kostprijs op de markt

spruiten in november premium

Spruitkooltelers, zaterdag 12 november op het Spruitkoolplatform in Mijnsheerenland. De stemming was goed, maar dat was zeker niet toe te schrijven aan de prijsvorming.

De afgelopen 33 jaar zijn spruiten in november drie keer echt goed betaald geweest. November 2022 komt niet in dat rijtje terecht, afgaande op de huidige dagprijzen: B-spruiten brengen 40 tot 45 cent per kilo op, de A’s blijven hangen op 40 cent.

Een marktbericht over spruitkool waarvoor de handel mooie prijzen overheeft, leest een stuk prettiger dan een verhaal waarin staat dat het aanbod eigenlijk te ruim is voor een gezonde prijsvorming. Dit is zo’n bericht.

Het is niet zo dat spruitkooltelers onder invloed van de huidige prijzen tegen de klippen op aan het plukken zijn; eerder het tegendeel is het geval. Hier en daar is de frees al tevoorschijn gehaald.

Genoeg kool om te kiezen

Desondanks is er blijkbaar voldoende product beschikbaar om de handel de ruimte te geven de prijs onder druk te houden. Daar komt bij dat er voor de consument voldoende te kiezen valt, denk aan koolsoorten als broccoli en bloemkool. Mogelijk nog een beetje van Nederlandse teelt, maar in deze tijd van het jaar meestal van buitenlandse herkomst.

‘Lokaal’ is wishful thinking

Supermarkten roepen om het hardst dat ze lokaal geteeld product heel belangrijk vinden, maar in werkelijkheid klopt daar niets van. Zou een supermarkt nu voor ‘lokaal’ kiezen, dan kan dat eenvoudig met spruitkool. Dat hoeft niet te betekenen dat buitenlandse groenten in de ban worden gedaan, maar wel dat je bewust voorrang geeft aan dat lokale aanbod: door die producten voor prijzen in het schap te leggen, die voor de consument echt aantrekkelijk zijn. En dan niet gedurende een actieweek, maar gewoon een paar (winter)maanden. Op die manier structureel meer vraag creëren, zou kunnen helpen de inkoopprijs voor de retail omhoog te krijgen.

Vooralsnog is het idee dat de retail wekelijks voorrang geeft aan lokaal product ‘wishful thinking’, ofwel: daar komt niets van terecht, want het is niet in belang van de retail.

Minder spruiten planten

Hoe krijg je het voor elkaar om november vaker tot een voor spruitkool aantrekkelijke maand te maken? Niet door te wijzen naar inkopers die koste wat kost het onderste uit de kan willen halen, maar door als producenten het heft in handen te nemen: door minder spruiten te planten, in ieder geval voor november. Eens kijken wat de wet van vraag en aanbod dán doet.

Bekijk meer

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin