Specialisatie in klein gewas postelein

27-06-2011 | |
Specialisatie in klein gewas postelein

Pim van Wingerden is gezien het kleine areaal postelein een grote speler in deze teelt en de afzet daarvan.

Het bedrijf Growing in Barendrecht levert het seizoensproduct postelein van 1 maart tot half september. In de tussenliggende periode wordt sla geteeld.
In grote lijn houdt hij bij de postelein in de nacht een temperatuur aan van 17 graden Celsius. Overdag is de minimumtemperatuur 20 graden. Waar veel telers meer gaan luchten bij warm weer, gaat Van Wingerden juist iets knijpen bij hoge temperaturen. Voor iedere graad die het warmer wordt dan 30 graden Celsius, gaat de standaard luchtstand van 50 procent bijvoorbeeld met 3 procent terug. “Ik wil een rv van 35 procent of hoger houden.” Daartoe moet hij ’s nachts tijdens het opstoken soms ook een kiertje lucht zetten, wat extra gas kost. Verder hangt hij soms een plastic vertikaal scherm op tussen het gemaaide deel van een afdeling en de opgroeiende postelein, zodat de rv in het gewas niet te ver weg zakt.

Vochtigheid
Vocht is vaak belangrijker dan temperatuur. Postelein verdampt sterk. “Het koelt zichzelf vreselijk, ondanks dat het maar zo’n heel laag gewasje is. “Als het 40 graden in de kas is, is het tussen de postelein maar 19 graden.”
Het is de kunst om met het zaaien zoveel vocht mee te geven dat de postelein daar de hele teelt mee toe kan. Hoe droger, hoe moeilijker de postelein groeit, en hoe roder de kleur. Bijberegenen zou het gewas ook vatbaarder maken voor schimmels.

Hijsverwarming
In sommige periodes van het jaar dreigt het soms juist te kil en vochtig in de kas te worden. Daarom heeft hij op een hectare een hijsbare groeibuisverwarming boven het gewas gehangen, om het droog te kunnen stoken. “Al is dat wel een hele dure investering voor 4 maanden per jaar.”
Net na het zaaien hangen de lussen van de hijsverwarming op 40 centimeter van het gewas. Na een week hijst hij ze op naar 60 centimeter. Na 12 dagen hangen ze op 80 centimeter, waarbij de warmteverdeling optimaal is bij de 1,60 meter uit elkaar liggende verwarmingspijpjes.

Meer over het de teelt is te lezen in de bedrijfsreportage in Groenten & Fruit Actueel van week 26. Kijk ook naar meer foto’s van het bedrijf op de website.

Bron: Groenten & Fruit actueel – Auteur: Peter Visser

Visser
Peter Visser Redacteur
Meer over
Postelein echte seizoensgroente
27-06-2011 | Fotoreportage

Postelein echte seizoensgroenteBeheer