Doorgaan naar artikel

Spaanse teler krijgt geen schadevergoeding van Dricoll’s

Zachtfruitbedrijf Driscoll’s hoeft een Spaanse teler niet de schade te vergoeden van staken van de bramenoogst toen bij het teeltbedrijf misstanden werden gesuggereerd.

Het dispuut komt voort na maatregelen van Driscoll’s op mediaberichten in 2018 dat op het bedrijf Marokkaanse vrouwen slecht behandeld werden. Bramen werden vervolgens niet geoogst, zolang onzeker was dat het bedrijf medewerkers juist behandelde. Het bedrijf ontkende de mediaberichten en wees erop aan GlobalGap en arbeidslabel GRASP te voldoen. Ook was geen sprake van justitieonderzoek, waardoor de bessenteler gewoon legaal bessen had kunnen oogsten voor Driscoll’s.

Voorwaarden Driscoll‘s

De overeenkomst van Driscoll’s met telers kent voorwaarden, waarin Driscoll’s bepaalt wanneer en tegen welke voorwaarden geoogst wordt. Ook staat in de voorwaarden dat aanvullende audits kunnen worden uitgevoerd. Driscoll’s wilde de teler een extra audit laten ondergaan om zeker te zijn dat de arbeidsomstandigheden goed waren. Driscoll’s kon dat onaangekondigd doen, maar vroeg uit respect de teler mee te werken. Uiteindelijk liet de teler dat onderzoek zelf uitvoeren, maar was in de tussentijd al een deel van de oogst verloren gegaan.

Schadevergoeding niet toegekend aan Spaanse teler

Het teeltbedrijf eist een schadevergoeding van ruim € 220.000. Driscoll’s had ook zonder toestemming en zonder vertraging die extra audit kunnen laten uitvoeren, waardoor de oogst had kunnen doorgaan. Per 2019 werd de samenwerking verbroken en zijn de bramenplanten vernietigd. Driscoll’s deed een schikkingsvoorstel, maar die accepteerde de teler niet. De Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelt in een bodemzaak dat de schadevergoeding om wettelijke redenen niet kan worden toegekend aan de Spaanse teler.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin