Doorgaan naar artikel

Spaanse broccoli resultaat van noest handwerk

Naast het in het blad beschreven bedrijf Santa Eulalia bezocht Groenten & Fruit ook de coöperatie Sacoje, met onder andere 2.000 hectare broccoli en ijsbergsla bij achttien deelnemende telers. Het bedrijf ligt in de omgeving van La Hoje in het hart van Murcia en is de grootste coöperatie in deze regio. Zo’n 75 procent van de productie gaat naar de Engelse markt, gevolgd door Nederland en Scandinavië (circa 20 procent) en Duitsland, Polen en Tsjechië. De laatste twee landen zijn de uitlaatklep, vertelt commercieel directeur Marcos Martinez Sanchez. “Voor Engeland en Nederland worden de prijzen op maandag, dinsdag en woensdag gemaakt. De Duitse handel staat achteraan in de rij, maar dan heb je het wel over tachtig potentiële klanten.” De uitbetaling gaat volgens een poulesysteem, naar rato van de inbreng van iedere teler. Voor grote gewassen als broccoli is er een poule, voor kleinere teelten als minibroccoli zijn er gespecialiseerde telers. Foto’s en tekst: Joost Stallen

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin