Doorgaan naar artikel

‘Soms sta je voor verrassingen, het blijft witlof’

“De partij Flexine die we nu oogsten, is er een met een kanttekening”, zegt witlofteler Dirk Spruit. Hij doelt op de wat lagere witlofproductie.

“Ons streven is boven de 60 kilo witlof van een bak van 0,8 x1,0 meter. Met deze partij zitten we zo’n 5 kilo lager. Natuurlijk gaat de productie tegen het einde van het bewaarseizoen altijd wat omlaag, maar deze partij stond op het veld al iets minder. Hiervan hebben we de laatste opgezet. Voor de komende twee weken hebben we nog een andere partij Flexine. Ik hoop dat we dan die 60 kilo wel weer halen”, aldus Spruit op 1 september. Voordat hij met de nieuwe wortels begint, volgt 8 tot 10 weken witlofras Vintor.

Jaarrond drie rassen witlof telen

Begin oktober worden de eerste wortels van Topscore gerooid. Deze worden drie weken later opgezet. Tot maart is het dan Topscore wat de klok slaat. Vanaf maart tot in september volgt dan weer Flexine. De laatste 8 tot 10 weken is het opnieuw Vintor. “De partijen Vintor die we nu hebben zitten, zien er redelijk goed uit. Ik verwacht daar goede witlof van. Maar het blijft witlof, soms kom je toch voor een verrassing te staan. Dat is dan ook weer het mooie van het vak.”

Dikke, gezonde wortels

De wortels op het veld staan er volgens Spruit goed bij. “Ze zijn dikker dan vorig jaar en gezond. De druk van witlofmineervlieg was dit jaar lager. Ondanks de vochtige omstandigheden is het blad nog gezond. We hebben wel weinig zonlicht gehad, dat kan wel invloed hebben op de inwendige kwaliteit. Hoe ze er qua suiker- en stikstofgehalte voorstaan, zal blijken uit de wortelanalyses vóór het rooien. Ik verwacht wat minder stikstof en wellicht ook minder suikers. Misschien moeten we nog wat bijmesten. Maar ik denk dat we er in ieder geval goede producties mee kunnen halen.”

Langer doorgaan met oude wortels

De voorraad wortels bij Spruit is voldoende tot het einde van het seizoen. “Sommige collega’s moeten eind september of begin oktober al volop aan de bak met rooien, wij kunnen rustig beginnen. We zijn trouwens nooit echt vroeg met rooien, omdat wij liever wat langer doorgaan met oude wortels. Daar halen wij betere resultaten mee dan met vroege nieuwe wortels. De ziektedruk is bij vroege nieuwe wortels meestal hoger en Vintor heeft zich de laatste jaren goed herpakt.”

Horecaproduct roodlof levert weinig op

De 10 hectare roodlof die Dirk met zijn broers Thijs en Koos trekt naast hun 120 hectare witlof, heeft de afgelopen anderhalf jaar dramatisch weinig opgeleverd. “Roodlof is een echt horecaproduct, ook in de export. Vanwege corona is de horeca al die tijd vrijwel overal dicht geweest. Pas de laatste weken merk je dat het weer wat beter gaat. Hopelijk zet dat door.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Dirk Spruit

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin