Doorgaan naar artikel

Sluitkooltelers draaiden redelijk seizoen

Oogst van witte kool. Foto: Wick Natzijl

Oogst van witte kool. Foto: Wick Natzijl

Hier en daar ligt er nog witte kool in de grotere maat in de bewaring, maar over een á twee weken is ook dat ook gebeurd. Handelsbedrijf Tuindersbelang in Warmenhuizen mikt voor deze laatste kool uit 2021 op 45 cent per kilo, net als voor de vroegste verse kool.

Die prijs hebben we tot nu toe kunnen maken, vertelt Richard Kruijer van verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. Hun afnemers zitten door heel Europa, en dan vooral buiten Nederland. Het afgelopen seizoen niet verkeerd geweest, stelt Kruijer terugblikkend, daarbij direct wijzend op oplopende kosten voor de teelt, energie en arbeid en de moeite die het kost om voldoende werkhanden op het bedrijf te krijgen.

Droog

De hoeveelheid werk valt nu nog mee. De vroegste rassen kunnen vaak al wel gesneden worden, maar de voor latere plantingen gaat dat niet als vanzelfsprekend op. Dat komt door de droogte. “Veel banen mogen nog gerust even blijven staan.”

De prijsvorming van rode kool af veld loopt iets achter op die voor witte kool. In vergelijking met witte kool deed rode kool het de afgelopen jaren redelijk goed, waardoor er wat uitbreiding is: in Nederland, maar ook daarbuiten. “Dat kan weleens remmend werken.”

 

Beheer
WP Admin