Schade in peen Zuidoosten ‘met de dag erger’

26-07-2016 | |
Zuidoost-Nederland kampte met wateroverlast na overvloedige regen in juni - Foto: ANP
Zuidoost-Nederland kampte met wateroverlast na overvloedige regen in juni - Foto: ANP

De schade in peen is enorm in het Zuidoosten van het land, zegt Maurice Deben van Bejo Zaden. Nu het gebied opdroogt wordt dat steeds beter zichtbaar. In de rest van het land groeien wortelen doorgaans goed.

Vooral de industriepeen is hard geraakt door de wateroverlast, maar ook in de segmenten bos-, c- en b-peen wordt veel minder geproduceerd dan gebruikelijk. “Percelen zonder schade zien we bijna niet”, vertelt Deben, die soms het gevoel heeft door een rampgebied te rijden. “Echt dramatisch. Vele honderden hectares peen zijn verzopen. Dat wordt niks meer.”

De groei van peen is de laatste weken sowieso gestagneerd. “Het gewas probeert te overleven door zijworteltjes te maken. Daardoor groeit de peen niet. Dat hebben we in deze periode nog nooit meegemaakt. De productie wordt een stuk lager. En waspeen groeit vooral in dit gebied, dat kan wel eens de helft van de Nederlandse productie kosten.”

Deben voorziet tevens een vervolgprobleem: daar waar de peen vanwege rot niet kan worden uitgereden, kun je voorlopig niet meer terugkomen met de wortelteelt. Dat is een risico voor de gewasgezondheid.

‘Telers voelen zich in de steek gelaten’

De hele keten ondervindt schade van de overvloedige neerslag; zowel producent als loonwerker als verwerker. Hoe de telers eronder zijn? “Ze zijn er niet blij mee dat we geen landbouwminister meer hebben. Ze voelen zich in de steek gelaten door de staatssecretaris. De sector is in nood, maar in veel situaties voldoen de getroffenen net niet aan de voorwaarden voor tegemoetkoming.”

Ook lagere opbrengsten in omringende landen

Het ‘rampgebied’ omvat naast Zuidoost-Nederland ook België, Noord-Frankrijk en Middenwest-Duitsland. Dat vat Robert Schilder, verkoopleider Benelux van Bejo Zaden, samen. “Het effect hiervan is nog een beetje koffiedik kijken, maar dat er lagere opbrengsten van peen komen is zeker”, zegt hij. “Het tekort aan peen uit dit gebied raakt, na de telers, vooral de verwerkende industrie. Zij hebben deels opnieuw gezaaid en zullen proberen bij te kopen op de vrije markt.”

Buiten het getroffen gebied staat de peen doorgaans goed te groeien, weet Schilder. “Ik ben niet negatief over de opbrengsten van bewaarpeen. Over de prijsontwikkeling ben ik positief gestemd. Het zure daarvan is echter dat een teler met waterschade daar weinig of geen gebruik van kan maken.”

Vos
Petra Vos redacteur vollegrondsgroenten


Beheer