Doorgaan naar artikel

Saoedische voedselzekerheid in Westlandse kassen

Als Saoedie-Arabië de winterspelen kan organiseren, dan is komkommers en paprika’s telen in de woestijn een makkie.

Voor die twee teelten heeft het Saoedische bedrijf Dava onlangs de GlobalGAP-certificering gehaald. Tomaten telen deden ze al wat langer. Dat doet het bedrijf van de familie Al-Batal allemaal in kassen van de Westlandse kassenbouwer Debets Schalke. In totaal heeft dit bedrijf binnenkort 110 hectare in bedrijf. Een contract voor de bouw van een semi-gesloten kas van 23 hectare is net ondertekend.

Het past binnen de Saudi Vision 2030. In die visie streeft het land onder meer ernaar meer zelfvoorzienend te worden op het gebied van voedselproductie. De economie van het olieland moet diversifiëren en minder afhankelijk worden van de winning van fossiele brandstoffen.

Zon en klimaatbeheersingssystemen

Het nu dus al op de kaap van 100 hectare koersende glastuinbouwbedrijf Dava ging pas in 2019 van start. “Wanneer je de lokale overvloed aan zonlicht combineert met energie- en waterzuinige klimaatbeheersingssystemen zijn onze kassen de perfecte oplossing om een groot deel van het Midden-Oosten van duurzaam geteelde groenten te voorzien”, stelt eigenaar Faisal Al-Batal.

De kascomplexen van Dava, inclusief het nieuwe complex, zullen ruim 110 hectare beslaan en zijn verspreid over 6 verschillende locaties in Saoedi-Arabië.

Dylan Schalke en Faisal Al-Batal. - Foto: Debets Schalke
Dylan Schalke en Faisal Al-Batal. - Foto: Debets Schalke

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin