Doorgaan naar artikel

Recordprijzen groentemarkt; keten fors meer waard

Recordprijzen voor groenten zorgen dat de keten vele tientallen miljoenen euro’s uitdijt. Dat is vooral bij conserven het geval.

2022 was het jaar van extreem hoge prijzen voor verse maar vooral voor bewerkte groente. Dat blijkt uit prijsoverzichten van CBS voor inflatieberekeningen. Over het hele jaar bezien zijn de ketens voor conserven en diepvriesgroenten het zwaarst beïnvloed door de kostenstijgingen. Het is de groentenverwerkers in 2022 gelukt een deel door te berekenen, getuige de hardste prijsstijgingen in deze twee bewerkte groentenketens (zie diagram).

Keten fors meer waard geworden

Als je dieper inzoomt op de uitgaven voor deze drie groentenketens (vers, diepvries en conserven) kun je een aantal interessante conclusies trekken. De belangrijkste is misschien dat opgeteld aan groenten stevig meer is uitgegeven. Van 0,9% van de uitgaven in 2015 is het aandeel gestegen naar 1,1%. Dat lijkt niet veel, maar het gaat over een totaal aan consumptieve bestedingen die in 2022 naar schatting boven de € 353 miljard (waarde 2021) bedroeg. Dan is 0,2% een waarde van circa € 700 miljoen. Daarin is overigens ook de btw-stijging in 2019 van drie procentpunt opgenomen. In de CBS-cijfers van uitgaven is daarvoor overigens geen duidelijke piek te zien.

Diepvriesgroente zakt weg, conserven piekt

Ook een vergelijking tussen de drie groentenketens is interessant. De verkopen diepvriesgroente hebben fors ingeboet aan betekenis, waar conservengroenten juist een boost hebben gekregen. Vooral corona lijkt de verkoop van conserven (en uitgaven) fors te hebben gestimuleerd. In 2022 daalden de uitgaven, maar bleven wel boven het pre-coronatijdperk.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin