‘Radijscoöperatie voorbeeld voor andere gewassen’

30-07-2013 | |
‘Radijscoöperatie voorbeeld voor andere gewassen’

Een gewascoöperatie voor radijs moet het gat opvullen dat ontstaat door het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw.

De telers – voortkomend uit de gewascommissie radijs – vertegenwoordigen 80 procent van het areaal in Nederland en plannen praktijkonderzoek en promotie. Dat is een bredere aanpak dan bij tomaat waar telersvereniging Prominent eigen onderzoek gaat financieren via de eigen leden.

De heffing voor de radijscoöperatie wordt achteraf geïnd bij de telers en bedraagt met 35 euro per teelt per hectare, iets minder dan de helft van de PT-tarieven voor radijs. Kees Zuidgeest van LTO Groeiservice: “De gewascoöperatie is een voorbeeld voor andere gewassen. Die zouden dit format kunnen overnemen.” Het initiatief van telersvereniging Prominent om binnen de telersvereniging aan innovatie te doen via het Prominent Innovatiecentrum zou wat Zuidgeest betreft tomaatbreed moeten worden uitgerold. “Ik denk dat wij één stap verder gaan. Ik denk dat het voor tomaat ook goed is om met verschillende telersverenigingen een coöperatie op te richten.”

Prominent laat weten dat het als telersvereniging wel met andere telersverenigingen wil bijdragen aan landelijk onderzoek, maar dat het vormen van een tomatencoöperatie met andere telersverenigingen niet in de planning ligt.

Voor zowel Prominent als de nieuwe gewascoöperatie radijs geldt dat leden verplicht bijdragen aan het onderzoek dat bij Prominent door de ledenvergadering wordt gekozen en bij de gewascoöperatie door de gewascommissie. De radijscoöperatie gaat proberen naar 100 procent areaaldekking te komen door andere telers te benaderen. Zij hoeven voor deelname geen LTO-lid te worden, stelt Zuidgeest.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer