Witlofprijs stijgt nog steeds goed door

witlof
De stand van de vroege witlofwortelen is soms onregelmatig. Heel vroeg rooien zit er niet in. - Foto: Anton Dingemanse

De sinds begin augustus gestaag oplopende prijsvorming voor witlof lijkt nog niet ten einde. Kort grof witlof brengt vanaf € 1,50 per kilo op.

Het prijsherstel was hard nodig; als tegenwicht voor de bar slechte marktomstandigheden in de eerste helft van het jaar en om de gestegen kosten op te vangen. Een kilo witlof produceren kost naar schatting € 1,10 per kilo, dat is 25 tot 30 cent meer dan een jaar geleden.

Vanuit dat oogpunt is € 1,50 niet meer dan terecht; wellicht voor sommige bedrijven onvoldoende om er nog perspectief in te zien en er voldoening uit te halen. Bronnen melden dat enkele trekbedrijven in Nederland het mede daarom met ingang van het nieuwe seizoen voor gezien houden.

Matige productie voor matige prijs witlof

Overigens is het nog steeds curieus waarom de prijsvorming in het eerste deel van 2022 zo slecht was. Al het hele jaar zijn de lofproducties per vierkante meter niets te hoog. De mogelijke verklaring is dat het aanbod overige groenten er tot in de zomer voor zorgde dat de vraag naar witlof achterbleef ten opzichte van het aanbod. Voor de komende periode wordt verwacht dat witlof rond het huidige prijsniveau zal blijven.

Stand vroegste percelen onregelmatig

Verder is het de vraag hoe het loopt met de groei van de witlofwortelen. Volgens adviseur Sjaak Gerardts van adviesbureau Chicogrow zijn de aantallen wortels in het algemeen lager dan in 2021. Door het grote aantal zonne-uren zijn ze wel productiever, verwacht hij. Het valt Gerardts ook op dat de stand van de vroegste percelen vaak onregelmatig is. “Om de fijnste wortelen ook in een opzetbare maat te krijgen, is nog wel groeitijd nodig. Ik denk dat er tot half oktober niet veel gerooid gaat worden.”

Weinig regelmaat in winkelschap

In het winkelschap is er weinig regelmaat in de prijsvorming. Jumbo vraagt voor witlof in flowpack € 2,58 kilo. Plus hanteert dezelfde prijs, maar dan voor los lof. Voor lof in flowpack komt er een euro bij, uitkomend op € 3,58 per kilo. Albert Heijn rekent voor een kilo lof eveneens € 2,58, en € 1,49 voor vier stuks in flowpack.

Verwachting: prijshoudend

Stallen
Joost Stallen redacteur vollegrondsgroenteteelt
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer