Doorgaan naar artikel

Prijs voor prei handhaaft zich

Afbeelding

In februari lag de prijs voor prei hoger dan in februari 2014, meldt de Belgische veilingkoepel Lava in de jongste uitgave van zijn maandelijkse uitgave ‘Flandriamail’ over prei.

Veiling REO komt voor januari en februari op een gemiddelde van 40 cent per kilo, dat is 15 tot 20 cent meer dan een jaar geleden. De laatste dagen de kiloprijs op zo’n 45 cent, met de verwachting dat deze  niveau de komende weken vastgehouden kan worden.

LAVA verwacht dat de productie vanaf week 14 krimpt tot 1 tot 1,5 miljoen kilo. In de weken 17 en 18 halen de producenten tussen 0,8 en 1 miljoen kilo per week, wordt geschat.

Ruim aanbod

Het prijsverloop tot nu toe is niet toe te schrijven aan een teruglopende productie, want vanaf januari kwam er juist veel prei op de markt. REO meldt tot op heden 23 miljoen kilo verhandeld te hebben. Dat is 3 miljoen kilo meer als in de dezelfde periode in 2014, en 8 miljoen kilo meer dan in 2013. Dat was toen duidelijk een gevolg van de strenge winter.

Waarde van Flandria

Paul Demyttenaere van veiling REO verwacht dat het prei-aanbod voor REO de komende een, twee weken, op het huidige, hoge niveau zal blijven. Hij wijst erop dat het afgelopen jaar veel inspanning is verricht om het kwaliteitsuitstraling van het merk Flandria op exportmarkten (waaronder Frankrijk en Spanje) te beschermen en te verstevigen. “Dat werkt door in de prijsrealisatie voor prei, afnemers erkennen de waarde van Flandria.”

Het grotere aanbod van prei op de veiling schrijft hij behalve een hogere productiviteit toe aan de aanzuigende werking heeft op prei die vorig jaar vaak buiten de veiling om en richting de verwerkende industrie ging. “Die aanvoerders merken dat ten opzichte van die anonieme prei met Flandria een meerprijs van ongeveer 10 cent gerealiseerd wordt.”

Handhaving prijs

Veiling ZON verwacht eveneens dat het huidige prijsniveau zich zal handhaven, zij het wat lager dan begin maart. Veel telers waren toen aan het planten, wordt als verklaring aangevoerd, maar bovenal zat toen de kwaliteit van het toen geoogste product veel telers in de weg. Dat dwong tot veel schoningswerk, waardoor het aanbod werd gedrukt.

Prognose: gelijk tot licht oplopend prijsniveau.

Beheer
WP Admin