Doorgaan naar artikel

Prijs van diesel daalt onder niveau van 2022

De prijs van diesel zakt richting € 120 per 100 liter exclusief btw bij levering van minimaal 4.000 liter. Daarmee is de brandstof goedkoper dan een jaar geleden.

Vorig jaar gingen de prijzen in januari al omhoog. Daarbovenop kwam de inval van Rusland in Oekraïne. Daardoor stegen de brandstofprijzen eind februari 2022 explosief. Een groot deel van het jaar moest de afnemer exclusief btw meer dan € 150 per 100 liter betalen. En tijdens de pieken lag de prijs zelfs boven de € 175 per 100 liter. Brancheorganisatie van de loonwerkers Cumela becijfert dat het gemiddelde prijsniveau van diesel vorig jaar 34% boven het niveau van 2021 lag.

Dure diesel verwacht

De verwachting was dat diesel begin dit jaar extreem duur zou zijn. Dit als gevolg van het verbod dat EU-landen instelden op de import van ruwe aardolie uit Rusland per 5 december vorig jaar. Dat effect zou nog eens worden versterkt door het importverbod van Russische aardolieproducten per 5 februari.

Vooralsnog komen die voorspellingen niet uit. Sterker nog: de wereldmarktprijzen van olie dalen. Vorige week zakte de prijs van Brent-olie naar zo’n $ 82 per vat van 159 liter. Met name toenemende olievoorraden in de Verenigde Staten deden de prijs bij de start van februari dalen. Daarbij speelt ook mee dat de wereldwijde vraag naar olie niet zo sterk is als analistenrapporten begin van dit jaar voorspelden. En in het spoor van dalende olieprijzen zakt ook de prijs voor diesel.

Accijns diesel gaat in juli omhoog

Vrijdag 3 februari 2023 noteerde diesel bij levering van minimaal 4.000 liter tussen € 122 en € 130 per 100 liter. Dat geeft aan dat de verschillen relatief groot zijn. Een ding hebben deze prijzen wel gemeen; ze liggen enkele euro’s lager dan een jaar geleden. Daarmee is diesel zeker niet goedkoop.

Als we over een lange periode kijken dan schommelt de prijs normaliter rond € 100 per 100 liter. Toch is het prijsniveau nu vooral een meevaller gezien de voorspellingen die de ronde deden. Cumela heeft alvast wel een waarschuwing: houd er rekening mee dat op 1 juli de dieselaccijns omhoog gaat (+€ 9,85 per 100 liter).

Prognose: veel lager zal de prijs waarschijnlijk niet zakken

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin