Doorgaan naar artikel

Prijs diesel schiet omhoog

Inkoopcollectief Farmers4all biedt diesel begin deze week aan voor € 162,30 per 100 liter. - Foto: Peter Roek

Inkoopcollectief Farmers4all biedt diesel begin deze week aan voor € 162,30 per 100 liter. - Foto: Peter Roek

Leveranciers van diesel hebben hun prijzen afgelopen week fors verhoogd. In veel gevallen stegen de prijzen met zo’n 15 tot 20 cent per liter. Dat komt neer op een prijsverhoging van meer dan 10%.

Inkoopcollectief Farmers4all biedt diesel begin deze week aan voor € 162,30 per 100 liter, exclusief btw. Dat betreft levering van minimaal 4.000 liter. Deze prijs ligt bijna € 20 hoger dan de laatste notering van september.

Andere leveranciers doen hetzelfde. LTO Ledenvoordeel verhoogde de prijs voor eenzelfde hoeveelheid vrijdag 7 oktober naar € 163,76 per 100 liter, exclusief btw. Een week eerder lag diezelfde prijs op € 148,51. Dat is een verschil van ruim € 15 per 100 liter.

LTO Ledenvoordeel maakt elke dag rond 9.00 uur een nieuwe prijs bekend waarvoor kan worden besteld die dag. Maandag 10 oktober lukte dat echter niet en was er geen prijs beschikbaar.

Bekijk meer diesel- en andere energieprijzen via GFactueel.nl/markt

Staking Franse olieraffinaderijen

Het tekent de onstuimige ontwikkelingen in de markt. Het besluit van olieproducerende landen (Opec) om de productiecapaciteit flink te verlagen heeft de olieprijzen deze maand ook al flink laten stijgen. Sinds begin deze maand gaan de olieprijzen elke dag omhoog.

En sinds de inval van Rusland in Oekraïne is het aanbod aan diesel op de Europese markt krap. Deze situatie is flink verslechterd doordat in Frankrijk wordt gestaakt bij olieraffinaderijen. Hierdoor komt er nog minder brandstof beschikbaar. En met name de dieselmarkt heeft hier veel last van.

Prognose: stijgende prijzen.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin