Doorgaan naar artikel

Prijs diesel begint jaar op lager niveau dan verwacht

Met prijzen van rond de € 1,30 per liter exclusief btw valt de prijs voor diesel aan het begin van dit jaar alleszins mee. Althans de prijs ligt een stuk lager dan het niveau waar in oktober vorig jaar voor gevreesd werd.

Sommige aanbieders berekenen nu prijzen van net onder de € 1,30 per liter exclusief btw bij levering van minimaal 4.000 liter. Bij andere groothandelaren ligt die prijs daar net boven. Daarmee liggen de prijzen zo’n 7 tot 10 cent per liter hoger dan bij de start van 2022. Dat verschil is veel kleiner dan tot voor kort werd verwacht.

De boycot van Russische ruwe olie per 5 december 2022 zou diesel in de Europese Unie nog veel duurder maken. Met daarop volgend een totaalverbod op Russische aardolieproducten per 5 februari zou de situatie alleen nog maar verslechteren. Vooralsnog komt die verwachting niet uit.

Lees verder onder de grafiek prijs diesel

In oktober vorig jaar steeg de prijs voor diesel nog tot boven de € 170 per 100 liter. Inmiddels is daar € 40 vanaf en schommelt de dieselprijs zo rond de € 130 per 100 liter exclusief btw.

Hoge prijs diesel verwacht in winter

Half oktober zag de situatie er nog heel anders uit. Vrees voor de effecten van de olieboycot in combinatie met al een heel krap dieselaanbod in Europa en stakingen in Frankrijk steeg de dieselprijs half oktober 2022 tot rond € 1,70 per liter exclusief btw. Op grond daarvan werd een winter verwacht met extreem hoge dieselprijzen.

Dat bleek toch anders uit te pakken. De olieprijs ging omlaag vanwege de vrees voor een wereldwijde recessie en coronamaatregelen in China. En de dieselprijs ging nog rapper naar beneden. Ook al omdat de stakingen werden beëindigd en het er langzaam maar zeker naar uitzag dat Europa beter was voorbereid op een olieboycot dan voorzien.

Prijs olie lager dan oktober 2022

De belangrijkste olienotering – die van Brent-olie – schommelt net onder de $ 80 per vat van 159 liter. Daarmee ligt de prijs ruim $ 10 lager dan half oktober vorig jaar. In dezelfde periode ging er bij de diesel zo’n 35 tot 40 cent af van de prijs naar een niveau van rond de € 1,30. En daarmee begint de dieselprijs het jaar veel lager dan het gemiddelde van zo’n € 1,45 tot € 1,50 per liter over het afgelopen jaar.

Prognose: redelijk stabiele prijzen

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Afbeelding
John Ramaker

chef marktredactie

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin