Doorgaan naar artikel

Preiprijzen vrije handel nemen een vlucht

De prijzen zijn een gevolg van krapte in relatie tot de vraag - Foto Bert Jansen. premium

De prijzen zijn een gevolg van krapte in relatie tot de vraag - Foto Bert Jansen.

In februari zaten de prijzen voor prei in de vrije handel tussen 80 en 90 cent per kilo. Begin maart werd een stijgende trend ingezet die opliep tot een prijs van boven € 1,50. Inmiddels zit het prijsniveau rond € 1,30 à € 1,40. De prijzen zijn een gevolg van krapte in relatie tot de vraag.

Op 2 maart werd op REO Veiling 93 cent per kilo betaald voor de sortering 3-4 FLMW. In de week (10) daarna liep de prijs op, tot € 1,59 op 8 maart. In de dagen erna zakte de prijs geleidelijk tot € 1,27 op 13 maart. Op 15 maart is daar weer 10 cent bijgekomen.

Aanvoer REO Veiling

De aanvoer op REO Veiling kwam in de week van 27 februari (week 9) uit 1.227 ton. In week 10 was dat 1.183 ton en deze week zit de aanvoer tot en met donderdag 16 maart op 847 ton. Als daar nog een vrijdag bijkomt zoals in de afgelopen twee weken, dan komt de aanvoer uit op circa 1.250 ton.

ZON fruit & vegetables

ZON fruit & vegetables passeerde de prijs weer de grens van een euro op 3 maart. Toen ging de prijs van 95 de dag ervoor naar € 1,04 per kilo voor de sortering Lang Wit. Op 9 maart beleefde de stijgende prijstrend zijn top met een prijs van € 1,53. Deze week zit de prijs tussen € 1,39 en € 1,51.

Krapte in prei

Gekeken naar de aanvoercijfers van REO als grootste preiveiling in Europa, dan is de goede prijs geenszins het gevolg van een verminderde aanvoer. Toch is er in de breedte gezien wel sprake van een krapte in prei en dat leidt tot een goede vraag. Dit hangt ook zeker samen met de problemen rond de beschikbaarheid van andere groente en de prijs die dat voor die groente tot gevolg heeft. Daarnaast trekken retailers aan prei om in de actie te doen, omdat prei gezien de prijs zich daarvoor nog beter leent dan sommige andere groente.

Prei in de supermarkt

Inmiddels hebben bijna alle supermarkten het voorbeeld van Albert Heijn gevolgd, die als eerste 75 cent per stuk rekende. Deze week doen Dekamarkt, Coop en Jan Linders dat ook. Plus en Vomar zitten nog op 69 cent.

Prognose: aanhoudend stabiele prijs

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin