Doorgaan naar artikel

Preiprijzen sinds kerst weer in de lift

preiprijzen premium

Na een kleine terugval gaan de prijzen op de vrije markt weer voorzichtig omhoog - Foto: Peter Roek.

Vanaf eind november tot in de week voor kerst stegen de preiprijzen. Daaraan kwam in de laatste dagen voor kerst een einde. Na een kleine terugval gaan de preiprijzen op de vrije markt weer voorzichtig omhoog.

Vanaf eind november liepen de prijzen voor prei in de sortering 3-4 FLMW bij REO Veiling geleidelijk op. Op 28 november was de prijs nog 34 cent per kilo, op 21 december piekte de prijs op € 1,82. Twee dagen later werd € 1,05 genoteerd. Sinds Kerstmis is sprake van een licht stijgende prijstrend van 88 cent op 26 december naar 99 cent op 2 januari. Grofweg ligt het prijsniveau in december 2022 40 tot 50 cent hoger dan in december 2021.

Prijzen BelOrta

Bij BelOrta wordt op 28 november een prijs van 37 cent betaald voor de sortering 3-4 E ME. Daar piekt de prijs op 21 december op € 1,94 per kilo om vervolgens te zakken naar € 1,15 op 23 december. Sinds tweede kerstdag loopt de prijs licht op van 87 cent naar € 1,13 op 2 januari.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables zit de prijs op 30 november op 32 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Bij ZON wordt de piek op 22 december bereikt met een prijs van € 1,81. Sindsdien zit de prijs in een dalende trend naar 74 cent op 2 januari. Een dag later komt er een einde aan die prijstrend en stijgt de prijs weer iets tot 87 cent. Heel het seizoen al wordt de prei op ZON beter betaald dan vorig seizoen. Het prijsverschil varieert van enkele centen tot 80 à 90 cent.

Een betere prijs is de ene kant van de medaille, de gestegen kosten voor onder andere brandstof en kunstmest is de andere kant daarvan. Hoe dat per saldo uitpakt, is van bedrijf tot bedrijf verschillend.

Prei in de supermarkt

Bij Albert Heijn is de stuksprijs voor prei in de afgelopen weken gestegen van 65 cent twee weken geleden naar 69 cent vorige week en 75 cent deze week. Die 69 cent moest de consument bij AH volgens supermarktscanner.nl al vaker betalen, de prijs van 75 cent is voor het eerst. Coop en Dekamarkt houden het op 69 cent en Jan Linders op 65 cent. Bij Vomar en Dirk zit de prijs al drie weken op 59 cent. Plus had vorige week een actie week met 33 cent, nu is dat weer 59 cent.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin