Preiprijzen op aardig niveau

03-01-2013 | Laatste update op 14-09 | |
Preiprijzen op aardig niveau

De prijzen voor klasse I-prei lagen deze week op een aardig niveau van 50 tot 75 cent per kilo. Dat is een kleine stijging ten opzicht van het niveau in de week van kerst. De prijs van 75 cent werd op veiling REO bereikt, vanwege schaarste op de markt.

Dat heeft te maken met lagere producties per hectare dan gebruikelijk en met de moeilijke rooiomstandigheden door overvloedige neerslag.

In Nederland was de aanvoer de afgelopen twee weken wat minder omdat Poolse medewerkers graag de kerst in hun eigen land doorbrengen en er daardoor dus schaarste is aan personeel. De Belgische veiling REO schat dat er in januari circa 8 miljoen kilo zal worden aangevoerd tegenover de gebruikelijke 9 miljoen kilo, door de lagere producties van circa 20 procent per hectare, maar ook doordat veel prei bestemd voor deze periode pas later geplant kon worden en daarom nog niet aan rooien toe is. Januari is normaal gesproken voor REO de maand waarin de meeste prei wordt aangevoerd.

De verwachting is dat de aanvoer de komende dagen in Nederland en België geleidelijk zal gaan stijgen. Wat de prijs zal doen, is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Omdat ook in Engeland de aanvoer tegenvalt, is wel de verwachting dat de prijzen in Nederland zullen gaan stijgen door toenemende vraag.

De kwaliteit van de aangevoerde prei is naar wens; alleen heeft men in België wat problemen om de prei zonder grond in de schacht in de kist te krijgen. Van andere kwaliteitsproblemen is geen sprake.

De prei lang wit op Veiling ZON deed op 17 december 46 cent per kilo en schommelde in de dagen erna tussen 50 en 56 cent per kilo. In de laatste dagen van december steeg de prijs tot 60 cent en in de eerste dagen van januari tot 65 cent. Bij The Greenery schommelde de prijs deze week tussen 54 en 65 cent per kilo voor prei klasse I lang wit.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer