Doorgaan naar artikel

Preiprijzen na dipje voorzichtig weer omhoog

De prijzen voor prei stonden begin deze week wat onder druk. Omdat beduidend minder prei de koelcellen in is gegaan, zal de prijs zich naar verwachting geleidelijk verder herstellen.

In eerste instantie leek de hergroei rond 20 maart goed op gang te komen. Door de koude daarna, kwam daar de rem op te staan. Dat leidde ertoe dat de prei bedoeld voor de bewaring daar ook daadwerkelijk is terechtgekomen. Wel ging veel minder prei de bewaring in dan gebruikelijk. Dat heeft vooral te maken met de goede prijsvorming in de afgelopen maanden. Daardoor hebben telers flink gerooid, terwijl er minder minder kilo’s vielen te rooien. De verwachting is dat het geringere aanbod totdat de nieuwe prei zich aandient, tot enig prijsherstel zal leiden.

Prijs en aanvoer REO Veiling

In de week van 17 april handhaafde de prijs bij REO Veiling zich nog op iets meer dan 70 cent per kilo voor de sortering 3-4 FLMW. Dat was al 10 tot 20 cent lager dan in de twee weken daarvoor. In de week van 24 april zakte de prijs verder naar prijzen tussen 65 en 59 cent. In het begin van deze week zat de prijs op 63 à 64 cent, woensdag 3 mei was dat gestegen naar 72 cent.

In de week van 17 april (week 16) zakte de aanvoer aan losse prei van 1.103 ton een week eerder naar 891 ton. Vorige week werd 864 ton prei aangevoerd. Deze week staat de teller tot en met woensdag op 388 ton. Daarmee zet de trend van een langzaam dalende aanvoer door.

Prijs en aanvoer ZON fruit & vegetables

In de week van 17 april ging de prijs van prei bij ZON van € 1,03 naar 81 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. In de week van 24 april ging de prijs in eerste instantie omlaag van 81 cent op 24 april naar 64 cent op 26 april. Daarna steeg die naar 93 cent op 28 april. Op 1 mei was de prijs 85 cent en op 2 mei 75 cent. Daarna liep de prijs in twee dagen op naar 87 cent.

In de week van 17 april liep de prei-aanvoer terug van 51,7 ton een week eerder naar 44,8 ton. Vorige week kwam de aanvoer met 22,4 ton uit op de helft. Deze week stijgt de aanvoer weer naar 33,2 ton tot en met donderdag.

Preiprijzen in de supermarkt

Plus is deze week met 69 cent per stuk de duurste supermarkt met prei. Jan Linders en Coop zitten daar volgens supermarktscanner.nl met 68 cent net onder. Albert Heijn vraagt deze week 62 cent en bij Dirk, Vomar en Dekamarkt betaalt de consument 59 cent.

Prognose: Verder prijsherstel.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin