Doorgaan naar artikel

Preiprijzen gaan stevig onderuit

Half oktober was het kantelpunt in de prijsvorming voor prei. Foto: Bert Jansen.

Half oktober was het kantelpunt in de prijsvorming voor prei. Foto: Bert Jansen.

Half oktober was het kantelpunt in de prijsvorming voor prei. Vanaf toen zakte de prijs in de vrije handel flink van boven de euro naar prijzen tussen 30 en 60 cent per kilo. Met het zakken van de temperaturen is de prijsvorming iets hersteld.

Bij REO Veiling was de prijs voor de sortering 3-4 FLMW op 12 oktober € 1,29. Op 21 oktober was de prijs ruim gehalveerd tot 57 cent. Sindsdien schommelt de prijs tussen 55 en 66 cent. Bij BelOrta piekte de prijs op 12 oktober op € 1,66 voor de sortering 3-4 E ME. Op 21 oktober was dat met een prijs van 61 cent ruim een euro lager. Bij BelOrta loopt de prijs heel voorzichtig wat op tot 85 cent op 2 november.

Nederlandse veilingen

Bij ZON fruit & vegetables was op 12 oktober sprake van een prijs van € 1,14 per kilo voor de sortering Lang Wit. Daar zakte de prijs geleidelijk tot 27 cent op 28 oktober. Op 2 en 3 november was de prijs 38 cent. Bij The Greenery loopt de prijs voor Everest KKG deze week zeer geleidelijk op van gemiddeld 30 cent aan het begin van deze week tot zo’n 40 cent op 3 november.

Prei in de supermarkt

In de supermarkten blijven de prijzen nagenoeg constant en bij prei is de prijsstelling gemiddeld genomen heel het jaar al niet hoger dan vorig jaar. Dit in tegenstelling tot veel groenten die wel in prijs gestegen zijn. In de week van 24 oktober zat de prijs volgens supermarktscanner.nl vorig jaar op 63 cent en dit jaar op 69 cent. In de drie weken daarvoor zat de prijs zowel vorig jaar als dit jaar gemiddeld op 63 cent. In die gemiddelde prijs zijn actieprijzen buiten beschouwing gelaten. Deze week schommelt de stuksprijs tussen 59 cent bij de Plus en 69 cent bij Coop en Jan Linders.

Bij Dirk staat op supermarktscanner.nl in de prijshistorie al drie week een prijs van € 49 per stuk, maar daar zullen de komma’s niet op de juiste plaats staan…

Beheer
WP Admin