Doorgaan naar artikel

Prei houdt prijspeil niet vast

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

In de eerste twee weken van juni lagen de prijzen voor prei in de vrije handel in grote lijnen rond 60 à 70 cent. Inmiddels is het prijsniveau weer beduidend lager.

Op REO Veiling werd op 1 juni voor de klok 67 cent per kilo betaald voor de sortering 3-4 FLMW. In eerste instantie zakte de prijs tot 39 cent op 6 juni, daarna lag het prijsniveau tot 14 juni tussen 60 en 70 cent. Op 15 juni was sprake van een prijsval tot 33 cent en geleidelijk steeg de prijs vervolgens naar 56 cent op 24 juni. Op 29 juni is sprake van een nieuwe prijsval naar 19 cent. In de eerste twee weken van juli zien we prijzen tussen 20 en 38 cent.

ZON fruit & vegetables

Bij ZON fruit & vegetables lag de piek van de prijsvorming op 2 juni met een klokprijs van 96 cent per kilo voor de sortering Lang Wit. Daarna zette een prijsdaling in die op 15 juni eindigde met een prijs van 29 cent. Bij de daarop volgende stijgende prijstrend liep de prijs op tot 76 cent op 27 juni. Tussen 30 juni en 6 juli zit de prijs rond 30 cent en na een kortstondige opleving van iets boven de 50 cent, zit de prijs halverwege deze week op 36 cent.

Slecht preijaar

In grote lijnen zit de prijsvorming op de vrije markt in 2022 onder die van 2021 en zeker onder die van 2020. Ook met de start van het nieuwe preiseizoen is daar geen verandering in gekomen. Met de zomerse weersomstandigheden in het vooruitzicht is er weinig reden om aan te nemen dat daar op de korte termijn veel verandering in zal komen.

Prei in de supermarkt

De prijsstelling van prei in de supermarkten is volgens de gegevens van supermarktscanner.nl een constante factor. Vomar, Dirk en Plus zitten op 59 cent per stuk; bij Coop, Dekamarkt en Albert Heijn kost een prei 65 cent. Acties zijn er bij Albert Heijn en Jan Linders. Jan Linders rekent 33 cent en bij Albert Heijn kost een bussel van vijf stuks € 1,59.

Tendens: Weinig veranderingen

Beheer
WP Admin