Doorgaan naar artikel

‘Politiek mede achter uit de hand lopende gasprijs’

De hoge gasprijs – ook vandaag weer boven de 70 cent – is net zozeer politiek van aard als een kwestie van vraag en aanbod. Dat betogen energieanalisten Sjors de Bruijn en Patrick van der Ende van Nife.

De strijd tussen de economische grootmachten is in volle hevigheid aan de gang. Rusland heeft de gaskraan naar Europa afgeknepen omdat het land zijn niet krijgt met het Nord Stream 2-project en wellicht nog een paar andere zaken. Blijkbaar is Europa dermate zwak dat het in Rusland geen vuist kan maken tegen het huidige beleid van de Russen.

Europa twee keer duur uit

Als gevolg hiervan kunnen de Amerikanen hun LNG voor een hogere prijs leveren in Azië, waarmee de kans op hogere productiekosten van goederen uit Azië, bestemd voor Europa, tot prijsstijgingen leiden. Op deze manier gaan de Europeanen de rekening tweemaal betalen. Tevens hebben de Russen om nog onduidelijke reden de uitvoer van kolen op een lager niveau gezet, waardoor Europa nog harder geraakt wordt dan alleen al door het dure gas. Het is namelijk zo dat het gas te duur is om hiermee elektra te produceren waardoor dit hoofdzakelijk met kolen gedaan wordt.

Als de aanvoer van kolen wel op een optimaal niveau was geweest, dan hadden we in Europa in ieder geval nog relatief goedkope elektra kunnen produceren, maar dat is nu ook niet mogelijk.

Tekst gaat door onder de foto

Station waar Russisch gas vanuit de Nord Stream 2-pijplijn via de Baltische zee binnenkomt In Duitsland. Nord Stream 2 is een bron van conflicten tussen de VS, de EU en Rusland. - Foto: ANP

Station waar Russisch gas vanuit de Nord Stream 2-pijplijn via de Baltische zee binnenkomt In Duitsland. Nord Stream 2 is een bron van conflicten tussen de VS, de EU en Rusland. – Foto: ANP

China versus Australië

China wendt zijn macht aan om de Australiërs op hun plek te zetten. Australië heeft namelijk gesuggereerd dat China verantwoordelijk is voor de wereldwijde uitbraak van Covid-19 en dat is tegen het zere been van China. De Chinezen nemen daarom in zijn geheel geen kolen meer af van Australië.

Een andere reden waarom de energiekosten zo hard gestegen zijn, is de publieke opinie. In Europa en Amerika zijn er hierdoor nog nauwelijks bedrijven die geld investeren in fossiele projecten zoals voor de exploratie van olie of gasvelden.

Tekst gaat door onder de grafiek

OPEC+ versus VS

Uiteindelijk is er nog de OPEC plus Rusland die de olieproductie al jaren manipuleren en op een laag niveau houden. Ze hebben met elkaar afgesproken om de prijs zo hoog als mogelijk te houden. Ze weten dat te dure olie kan leiden tot onaangename gevolgen. Het kan namelijk zo zijn dat Amerika zelf extra olie gaat produceren waardoor een overaanbod tot de gevolgen behoort.

EU wil onderzoek naar Gazprom

Al met al is vast te stellen dat er enorme hoeveelheden fossiele brandstoffen op de markt kunnen zijn, maar dat alle producenten een politieke reden hebben om de levering op een laag pitje te houden en dat de consumenten en bedrijven hiervan de dupe worden. Inmiddels zijn er vanuit de politiek al geluiden te horen dat dit zo niet langer kan. Zo zijn de eerste Europarlementariërs op zoek naar antwoorden. Ze eisen een onderzoek naar Gazprom omdat dit bedrijf de Europese regelgeving heeft overtreden voor het niet leveren van gas afgelopen zomer.

Opvallend is dat Rusland verantwoordelijk is voor de vermindering van leveringen van gas, kolen en olie. Deze week waren er in dit land verkiezingen en er zijn nauwelijks mogelijkheden om op een andere partij te stemmen dan de huidige regeringspartij. Voor Europa geldt hetzelfde, we kunnen niet kiezen voor een andere manier om in onze energiebehoefte te voorzien op de korte termijn. Het zou fijn zijn als Europa voor de toekomst minder afhankelijk zou zijn van andere landen voor de energievoorziening.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin