Doorgaan naar artikel

Plantum: ras niet op alle duurzaamheidszaken ranken

Archieffoto aubergineproductie. In Europa loopt een discussie over het uitbreiden van eigenschappenonderzoek op duurzaamheidscriteria. - Foto: Rijk Zwaan

Archieffoto aubergineproductie. In Europa loopt een discussie over het uitbreiden van eigenschappenonderzoek op duurzaamheidscriteria. - Foto: Rijk Zwaan

Plantum bekijkt mogelijkheden om in groentezaden een duurzaamheidslabel te introduceren.

Brancheplatform Plantum onderzocht het ontwikkelen van een duurzaamheidsindex op alle duurzaamheidskenmerken als resistentie tegen ziekte, kunstmestbehoefte en energiebehoefte. In dat idee ziet de brancheorganisatie echter niets. Nadeel van dit systeem is namelijk dat er een veelheid aan duurzame eigenschappen te bedenken zijn. Dat zegt directeur Niels Louwaars in het blad Buitenstebinnen van Naktuinbouw. “Elk ras op al die eigenschappen testen, kost te veel tijd en energie. Alle duurzaamheidscriteria beperken de rassenkeuze voor de teler. En dat is negatief voor de genetische diversiteit van het rassenpakket.”

Plantum ziet op dit moment meer in het idee om duurzaamheidsrapportages op bedrijfsniveau in te stellen. “Duurzaam telen is niet alleen een robuust ras gebruiken, maar gaat juist ook over het teeltsysteem.”

Duurzamer rassenonderzoek

In Europa loopt bovendien een discussie over het uitbreiden van eigenschappenonderzoek op duurzaamheidscriteria. Naktuinbouw maakt zich in Brussel sterk voor het behoud van het huidige eigenschappenonderzoek (DUS). Als dat de uitkomst wordt voor lidstaten, betekent dit extra sturing door de overheid, verwacht Naktuinbouw. Resistentie is bovendien al opgenomen als onderscheidende eigenschap in het huidige DUS-onderzoek.

Lidstaten zijn verdeeld over het wel of niet centraal opnemen van verplichte duurzaamheidseigenschappen in het rassenonderzoek. Frankijk lijkt de lijn van verplichting te volgen. Ook is Frankrijk, in ieder geval voor de druiven- en de graanteelt, al ver met het opstellen van duurzaamheidscriteria. De commissie moet voor het eind van dit jaar met voorstellen komen voor wijziging van de Europese richtlijnen. Waar het op uitdraait is onduidelijk, stelt Bert Scholte, Hoofd Rassenonderzoek van Naktuinbuw in hetzelfde blad.

Beheer
WP Admin