Doorgaan naar artikel

Piek in olieprijs

Na een lichte stijging eind mei zijn de olieprijzen begin juni vrij stabiel, rond de 115 dollar per vat. Doordat de dollar weer zwakker is geworden is de prijs per vat in euro’s licht aan het dalen.

De zwakkere dollar komt vooral door de bekendmaking van het werkloosheidscijfer in de VS dat tegenviel. Vorige week was een korte handelsweek. Maandag was de Britse beurs gesloten door Memorial Day, donderdag was het Hemelvaartsdag en afgelopen vrijdag was de Duitse beurs gesloten. De korte week voorkwam een heftigere daling van de prijs. Bovendien blijft ook de aanhoudende onrust in het Oosten een remmend effect hebben.

Verdeeldheid OPEC
De twaalf OPEC landen zijn verdeeld over de vraag of ze de gezamenlijke olieproductie moeten opvoeren. De verwachting is dat deze week een besluit wordt genomen. De grootste producent binnen de OPEC, Saudi-Arabië, vreest voor oplopende inflatie door de hoge olieprijzen. OPEC zou de productiedoelstelling naar boven willen bijstellen met 1,5 miljoen vaten per dag. Dit kan een drukkend effect hebben op de prijs. De OPEC-landen zijn goed voor ruim 40 procent van de wereldwijde productie.

LNG aanbod stabiliseert gasprijs
De laatste dagen van mei zien we een lichte prijsstijging met direct begin juni weer een lichte daling. Deze piek komt voornamelijk doordat de olie ook een lichte stijging laat zien. Ook het besluit van de Duitse regering om toch te stoppen met kernenergie had een prijsverhogende invloed.
Ondanks dat er nog steeds onderhoud is aan de Noorse gasvelden blijft de prijs toch redelijk stabiel. Dit komt onder andere door het ruime LNG aanbod vanuit de VS en Japan, omdat er daar minder verbruik is door de economische situatie. LNG komt ons land nu nog binnen via de UK, maar inmiddels is op de Maasvlakte ook de Gate Terminal online. Deze week wordt de eerste LNG-tanker verwacht.

Kijk op kernenergie
Ook de termijnprijzen voor elektriciteit laten, net als olie en gas, een lichte stijging zien eind mei en herstellen zich begin juni weer. Ook deze stijging komt door het besluit van de Duitse regering om te stoppen met kernenergie. Dat de prijs weer is gaan dalen komt waarschijnlijk doordat handelaren vinden dat het effect van de Duitse kernuitstap inmiddels voldoende in de prijs is meegenomen. Verder is nog steeds weinig beweging te zien.
In heel Europa lijkt de houding ten opzichte van kernenergie te veranderen. Zwitserland besloot op 25 mei om niet meer verder te investeren in kernenergie, 5 bestaande reactoren worden niet meer vervangen. Ook opwek door kernenergie in Frankrijk zou in de loop van het jaar lager uit kunnen vallen dan verwacht, de revisie van 9 reactoren zal waarschijnlijk langer gaan duren dan gepland door extra focus op veiligheid. En in Italie is a.s. zondag en maandag een referendum over de geplande bouw van 4 kerncentrales.

Kabels weer in gebruik
De daggemiddelde APX-prijs laat een kleine dip zien gedurende de eerste twee prijsdagen van juni om zich daarna weer te herstellen op het niveau van eind mei.
De NorNed kabel die sinds 18 mei offline was is weer in gebruik, eerder dan gepland. Ook van de BritNed kabel die sinds 24 mei offline was is de volledige capaciteit weer beschikbaar. Deze storingen hadden maar een beperkt effect op de spotprijzen.
Ook na het sluiten van de Duitse kerncentrales verwacht TenneT een beperkt effect op de onbalansprijzen. Een aantal centrales was immers al afgeschakeld na de ramp in Japan en het Duitse kabinet zal één centrale aan laten staan als back-up.

 

Bron: Powerhouse

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin