Doorgaan naar artikel

Peenprijs onder druk door toenemend aanbod

Foto: Henk Riswick

Foto: Henk Riswick

De vraag naar peen is langzaamaan toegenomen.

Dat zet de prijzen voor peen onder druk. Voor B-peen wordt deze week rond € 27 per 100 kilo zaken gedaan en de verwachting is dat er volgende week nog een paar euro af gaat. De late inzaai komt er nu ook bij op de markt. En de hoge bewaarkosten maken dat telers makkelijker af land verkopen.

De vraag is goed. De handel kan makkelijker verkopen nu de prijzen zakken. Voor export ligt het prijsniveau te hoog, waardoor spoelerijen niet op volle toeren draaien. De verwachting is dat als de prijzen verder dalen de vraag nog meer aantrekt.

Peen uit Zeeuws-Vlaanderen

Peen uit Zeeuws-Vlaanderen, die eigenlijk in oktober op de planning stond om te rooien, wordt door de goede vraag een maand eerder gehaald. De kilo’s die er nog niet helemaal onder zitten, worden gecompenseerd door de hoge prijs.

Er staan nog wat velden met vroege peen die aangetast zijn door een virus, maar die percelen worden overgeslagen. De latere mei-inzaai wordt gepakt. Deze peen is niet grof, maar het is mooie peen van goede kwaliteit.

De beurs in Emmeloord noteerde door een groter af land aanbod voor bio-peen € 1,50 lager op € 40 per 100 kilo, zowel aan de boven- als onderkant.

Prognose: hoog prijsniveau.

Beheer
WP Admin