Peenoogst verloopt moeizaam, kwaliteit vraagt aandacht

09-11-2017 | Laatste update op 01-08 | |
De peenoogst verloopt moeilijk dit jaar. - Foto: Koos Groenewold
De peenoogst verloopt moeilijk dit jaar. - Foto: Koos Groenewold

De oogst van peen verloopt moeizaam door de natte omstandigheden van najaar 2017.

“Peen rooien zonder beschadiging is onmogelijk”, stelt adviesbureau Delphy in de nieuwsbrief. Rustig inkoelen met veel verse lucht is het devies, want dan kunnen de wonden helen. “Dat bevordert de bewaarkwaliteit flink.”

De peenoogst verloopt niet gemakkelijk, bevestigt peenspecialist Hendrik Eerkens van Agrifirm Plant. “De grond is vrij nat en werkt niet. Over het algemeen wordt er dus gerooid met veel grond in de kist.”

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

Puntrot en rot door phytophthora

Ook in het product laat het natte weer zijn sporen na. Puntrot en rot door phytophthora komen net even te vaak voor, ziet Eerkens. “Dat heeft te maken met overvloedige regenval en dichtgeslagen grond. De problemen komen we in het hele land tegen, maar niet overal even erg. Het betekent dat we in de bewaarperiode zeer waakzaam moeten zijn.” De bewaartest van NSure kan duidelijkheid geven, tipt hij.

Wisselende opbrengsten

De opbrengsten zijn zeer wisselend. Vroeger gezaaide percelen geven hoge kistaantallen per hectare en late of overgezaaide de percelen geven normale aantallen. Eerkens: “Veel kisten wil echter niet altijd zeggen dat er ook veel netto kilo’s zijn.”

Kromme of vertakte peen leidt dit jaar tot wat meer tarra en in sommige gebieden plaagt muizenvraat de peenoogst.

Vos
Petra Vos redacteur vollegrondsgroenten
Meer over


Beheer