Peenhandel wacht op nieuwe oogst

Hier en daar staan nog partijen waarmee de verwerkende industrie wel raad weet. Die wortelen komen in blokjes of plakjes in groentepakketten terecht. - Foto: Michel Zoeter
Hier en daar staan nog partijen waarmee de verwerkende industrie wel raad weet. Die wortelen komen in blokjes of plakjes in groentepakketten terecht. - Foto: Michel Zoeter

De oude peenoogst is zo ongeveer op, daarom stopt ook de peennotering van beurs Emmeloord.

Hier en daar staan nog partijen waarmee de verwerkende industrie wel raad weet. Die wortelen komen in blokjes of plakjes in groentepakketten terecht. Vorig jaar was de peenoogst groot. Dit seizoen is een pas op de plaats gemaakt in de vorm van een areaalkrimp.

In Limburg wordt peen die onder folie groeide, gerooid. De opbrengsten zijn normaal. De prijzen liggen rond 19 of 20 cent per kilo. Niet slecht, maar deze teeltwijze kost ook meer.

Wortelvergelingsvirus in Zuidwesten

De peenteelt in de koude grond loopt tegen wortelvergelingsvirus aan, vooral in het Zuidwesten een groot probleem. Het lukt daar niet goed om de aangetaste gewassen in de benen te houden. Soms is hierdoor zelfs een perceel gesneuveld en opnieuw ingezaaid, wat nog kan. Op andere percelen geldt opbrengstderving. De wortelen zitten letterlijk en figuurlijk niet lekker in hun vel; ze worden rimpelig en hebben veel haarworteltjes. Het virus wordt overgebracht door luizen en de druk daarvan is groot. Zonder coating met bescherming, wat niet meer is toegelaten, ben je met een curatieve aanpak altijd te laat om het probleem goed in de kiem te kunnen smoren. De planten zoveel mogelijk verwennen, is wat resteert.

Een kleiner areaal en teeltproblemen kunnen zorgen voor een stevig prijsniveau.

Prognose nieuwe oogst: stabiel tot stijgend

Vos
Petra Vos redacteur vollegrondsgroenten
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer