Doorgaan naar artikel

Peenhandel vult gaten in Europa, problemen in Spanje

Foto: Wick Natzijl premium

Foto: Wick Natzijl

Terwijl de peenmarkt in Nederland vast is, zitten Spaanse peentelers met de handen in het haar.

De stemming op de peenmarkt is vast en lijkt nog wat vaster te worden. Peen is een schaars artikel. Het was voor de paasdagen druk. Daarna werd het wat rustiger, dat had deels te maken met de prijsstijgingen waar afnemers aan moesten wennen. De vraag blijft komen en is breed. Finland, Oost-Europa en Spanje is goed aan de markt. Nederland vult gaten in de Europese markt.

De prijzen voor B-peen stijgt deze week verder op de beurs in Emmeloord naar € 25 tot € 35 per 100 kilo (+€ 2).

Schalenpeen is nog zeer beperkt beschikbaar en gaat ook boven beursnotering weg. Voor schalenpeen wordt genoteerd op € 26 tot € 35. Alleen hele mooie schalenpeen komt niet tot uitdrukking in deze notering, omdat de goede partijen niet voldeden aan de beursvoorwaarden.

De prijzen zijn hoog en de kwaliteit is over het algemeen slecht dit seizoen. Met hogere temperaturen van deze week gaat de kwaliteit hard achteruit.

Spaanse peenteler moet met de hand rooien

In Spanje wordt de peen met de hand geoogst. Normaal valt op jaarbasis zo’n 600 millimeter neerslag. Die hoeveelheid is dit jaar al voor 15 april gevallen. De natte omstandigheden maken het rooien met een klembandrooier niet tot nauwelijks mogelijk, omdat de machines het land niet opkomen.

“In Nederland werd 30 jaar geleden voor het laatst met de hand gerooid. Ook in Spanje is men dat niet meer gewend”, zegt Kees Heegsma van Heegsma BV uit Lemmer. Begin deze week zag hij met eigen ogen de Spaanse telers ploeteren in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. “Sommige telers proberen donderdag 19 april het land weer op te gaan, maar de oogst zal erg moeizaam verlopen. Verschillende percelen, met name de lichtere gronden die langere tijd verzadigd zijn geweest met water, hebben daardoor veel last van puntrot.

Nog geen omschakeling naar Zuid-Eupese peen

In Nederland zijn de grote volumes ook niet meer beschikbaar. En goede peen is schaars. Normaal schakelt Duitsland rond deze tijd over op Zuid-Europese peen, maar dat loopt dit seizoen anders. Daardoor is de vraag in Nederland goed met stijgende prijzen voor goede kwaliteit.

Prognose: stijgende peenprijzen.

Bekijk meer

Delen

Image
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin