Doorgaan naar artikel

Peen op, seizoen vroeg ten einde

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

De beurs in Emmeloord sluit het seizoen voor B-peen met de laatste notering op € 64 tot € 74 per 100 kilo.

Normaliter wanneer een seizoen vroeg afloopt, is dat begin juni en dit seizoen wordt op 4 mei de laatste notering al gemaakt. De afgelopen twee seizoenen waren extreem uitzonderlijk, want vorig jaar was de peenvoorraad extreem groot en waren de prijzen laag. Dit seizoen is het omgekeerd.

Niets meer te verkopen

Er is niks meer te verkopen en dan is het klaar. Er moet nog wel veldgewas worden geladen, maar de handel daarvoor is gedaan. Enkele partijen worden van de ene verwasser naar de andere verkocht, maar bij de telers is niets meer vrij. De eerste wasbedrijven zijn ook gestopt. Andere hebben nog een paar weken voorraad. Ook zal het spoelen voor grovere peen nog wel wat langer doorgaan, omdat daar afspraken met klanten mee zijn gemaakt.

Het lange wisselvallige voorjaar maakt dat de eerste peen voor oogst 2023 op zijn vroegst eind juni, begin juli onder het Limburgse zeil vandaan komt. Tussen de peen onder het doek en de eerste vroege vollegrondspeen lijkt een gat te vallen, omdat die laatste niet goed in de grond is gekomen. De vraag is hoe de peen gaat groeien.

Prognose: rustige peenmarkt.

Beheer
WP Admin