Doorgaan naar artikel

Peen blijft goed geprijsd ondanks weinig handel

Spoelerijen werken voornamelijk met eigen voorraad peen. - Foto: Koos Groenewold premium

Spoelerijen werken voornamelijk met eigen voorraad peen. - Foto: Koos Groenewold

Er is nagenoeg geen peen meer te koop op de vrije markt. Dat is al weken zo.

Spoelerijen werken voornamelijk met eigen voorraad. Soms wordt een partij peen doorverkocht, maar de gedane transacties zijn zeer beperkt.

De kilo’s peen in de kist nemen verder af doordat het bewaarseizoen verder vordert. Recent is voor zo’n 500 kilo peen in de kist tussen € 400 tot € 430 betaald. Daarmee blijft de prijs fors. De vraag is prima, maar doordat peen onvoldoende voor handen is, vragen spoelers hoge prijzen aan klanten en gaat de peen mondjesmaat weg.

Het is merkbaar op de markt dat minder volume wordt afgezet in Duitsland. Hoewel de vraag prima is, verkopen Duitse supermarkten minder peen dan anders. De prijs ligt op een hoog niveau. De consumptie is kleiner.

Trekken aan areaal peen

De nieuwe oogst komt later. De omstandigheden om peen in te zaaien, zijn dit voorjaar moeizaam. Vorig seizoen was de peen niet weg te geven, waardoor Europese telers een stuk voorzichtiger zijn om meer peen in te zaaien. Daarbij wordt aan allerlei kanten getrokken aan het areaal. Dat is merkbaar in de eerste contractprijzen; in de Flevopolder is peen uitgegroeid af land voor de versmarkt enkele euro’s hoger gecontracteerd dan een jaar geleden.

Prognose: rustige peenmarkt.

Bekijk meer

Delen

Image
Annet Smale

marktredacteur akkerbouw

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin