Patenten voor stroomopslag

29-09-2020 | |
In het Duitse Wittenberg opende eerder deze maand de eerste grote installatie voor massa-opslag van elektra. - foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/ANP
In het Duitse Wittenberg opende eerder deze maand de eerste grote installatie voor massa-opslag van elektra. - foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/ANP

Om de stroommarkt tot rust te brengen, staan patenten voor stroomopslag in de belangstelling.

Door de opwek van elektriciteit met zonnepanelen en windmolens, zijn er steeds meer momenten dat er meer elektriciteit geproduceerd wordt dan dat er vraag is. Hierdoor zijn door de jaren heen steeds meer bedrijven op zoek naar opslagmogelijkheden voor elektra. Deze toename is te zien aan het aantal patenten die aangevraagd worden voor alle nieuwe uitvindingen. Zo is een duidelijke stijgende trend te zien vanaf circa 2010, toen jaarlijks circa duizend patenten werden aangevraagd. Eind 2018 was dit aantal gestegen naar circa vijfduizend. In Japan worden bijna 50% van alle aanvragen gedaan, gevolgd door Korea op de tweede plaats. De landen China en Amerika zijn samen goed voor circa 30% en Europa neemt ongeveer 20% voor zijn rekening.

Elektra onder lichte druk

Doordat de prijzen van de CO2-emissierechten onder druk staan en licht zijn gedaald, heeft dit tot gevolg dat de prijzen van de langetermijncontracten ook licht gedaald zijn. De vraag is voor langere tijd overgewaardeerd, aldus marktkenners. De koers werd gedreven door het vertrouwen in de mondiale economie en dat die, ondanks Covid-19, gewoon door zal blijven groeien. Maar daar is vandaag de dag toch wat twijfel over aan het ontstaan. De daghandel is momenteel wat meer in balans dan voorgaande week, wat mede een gevolg is van de weersomstandigheden en dan met name door het aanbod van wind.

Minder Gronings gas

Ondanks dat de prijs voor daggas licht stijgt, is deze nog altijd historisch laag te noemen voor de periode van het jaar. De lichte stijging is vooral terug te voeren op een nog steeds verminderde gasexport door onderhoudsbeperkingen vanuit Noorwegen. Ook de lagere temperaturen die voorspeld zijn voor de komende periode, zijn onderdeel van een oplopend sentiment.

Minister Wiebes heeft bekendgemaakt dat er minder Gronings gas hoeft te worden gewonnen voor het komende gasjaar, dat loopt van 1 oktober 2020 tot en met 30 september 2021. De oorzaak hiervan is ongeveer een miljard kuub extra ‘nagemaakt’ Gronings gas dat in april van dit jaar al bijgevuld kon worden in de gasopslag Norg.

GasTerra sluit de deuren

Dat is eerder dan gebruikelijk en door deze meevaller is komend gasjaar dus ongeveer een miljard kuub minder gas nodig uit het Gronings gasveld. Ook maakte minister Wiebes afgelopen donderdag bekend dat GasTerra, het bedrijf dat Nederlands aardgas verhandelt, eind 2024 zijn deuren sluit. Doordat in 2022 de gaswinning in Groningen definitief wordt gestopt, is de rol van de handelaar in aardgas en groen gas uitgespeeld.

Oliemarkt in coronahoudgreep

De oliemarkt is in het algemeen terughoudender omdat de recente toename van coronabesmettingen de vraag oproept wat een tweede golf betekent voor de wereldeconomie, en dus ook de vraag naar olie. Een stijgend aantal Covid-19 gevallen leidt tot nieuwe maatregelen in diverse Europese landen, terwijl in de VS wordt gevreesd voor het economisch herstel nu een nieuw steunpakket van de Amerikaanse overheid nog altijd op zich laat wachten. Ook het herstel van de dollar, die deze week zo’n 2% steeg, zet druk op de olieprijs. Als we kijken naar het verloop van de olieprijs, dan is deze de afgelopen week redelijk vlak en zal het lastig blijven om structureel de weg om hoog te vinden. Zeker nu ook bondgenoten van de OPEC+ minder bereid zijn om zich aan de productieverlagingen te houden.

Mede-auteur: Patrick van der Ende

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

de Bruijn
Sjors de Bruijn Energieanalist
Meer over


Beheer