Opnieuw tijdelijke vrijstelling Ovitex

05-01-2021 | Laatste update op 13-09 | |
Foto: Stan Verstegen
Foto: Stan Verstegen

Ovitex heeft opnieuw een tijdelijke toelating gekregen in appel, peer en de onbedekte teelt van bessen.

De tijdelijke toelating van Ovitex betreft de bestrijding van perenbladvlo, fruitspintmijt en groene appelwants. De vrijstelling geldt voor peer, appel en de onbedekte teelt van bessen. De inzet loopt van 1 februari tot en met 30 april 2021. Ook dit jaar geldt voor Ovitex het systeem van gecontroleerde distributie via toeleveranciers van gewasbeschermingsmiddelen. De distributie mag op 15 januari 2021 van start gaan. Aanvragen kunnen vanaf nu worden ingediend.

Verzoek NFO

De tijdelijke vrijstelling van Ovitex is opnieuw tot stand gekomen op verzoek van de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO. Het is een middel op basis van paraffineolie dat past in de geïntegreerde plaagbestrijding. Voor NFO heeft de beschikbaarheid van een effectief middelenpakket in het kader van de geïntegreerde plaagbestrijding topprioriteit. De inzet van de NFO is dan ook om zo snel mogelijk een reguliere toelating te realiseren voor een middel op basis van paraffineolie.

Eisen driftreductie appel en peer

In appel en peer zijn twee toepassingen met in totaal 40 liter per hectare per jaar toegestaan. Bij appel en peer zijn de spuitdriftreductie-eisen DRT 95 bij een teeltvrije zone van minimaal 4,50 meter. Daarbij geldt een teeltvrije zone voor alle zijden van een perceel, ongeacht of dat aan water grenst.

Eisen driftreductie onbedekte bessen

In onbedekte bessen is een eenmalige toepassing van 30 liter per hectare toegestaan. Hierbij is het voorschrift DRT 90 bij een teeltvrije zone van minimaal 4,50 meter. Als de teeltvrije zone aan één van de zijden van het perceel smaller is dan 4,50 meter, ook als het niet aan oppervlaktewater grenst, is een techniek uit de DRT-klasse 95 verplicht.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer