Groenten & Fruit Actueel
||

Onderzoeksgeld voor overstap van chemie-arm naar weerbaar telen

Om de overstap te maken naar weerbaar telen is meer inzicht nodig in wat telers tegenhoudt. Daarvoor ligt onderzoeksgeld klaar.
Onderzoek naar strokenteelt op een fieldab. Een belangrijke vraag in het onderzoekstraject naar weerbaar telen is hoe fieldlabs een rol kunnen spelen in deze transitie. Foto: Galama Media

Onderzoek naar strokenteelt op een fieldab. Een belangrijke vraag in het onderzoekstraject naar weerbaar telen is hoe fieldlabs een rol kunnen spelen in deze transitie. Foto: Galama Media

De meeste groentetelers werken al chemie-arm. Om de overstap te maken naar weerbaar telen is meer inzicht nodig in wat telers tegenhoudt. Daarvoor ligt onderzoeksgeld klaar binnen de subsidieregeling Thematische vraagstukken.

Deze subsidieregeling roept hogescholen op onderzoek te doen naar een aantal thema’s. Gedragsfactoren die een rol spelen bij de overstap naar nog duurzamere ‘weerbaar telen’ is zo’n thema. In totaal is € 3,5 miljoen beschikbaar voor hogescholen en bedrijven.

Zo wil de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) weten welke gewasspecifieke factoren een rol spelen en welke bij alle telers. Ook is de vraag hoe kennis het beste kan worden verspreid. Later dit jaar komt Wageningen University & Reserach met een route- en kansenkaart chemie-vrij telen in de glastuinbouw. Die informatie kan een rol spelen in voorgesteld onderzoek.

Een belangrijke vraag in dit onderzoekstraject is hoe de zogenoemde fieldlabs (soort proefboerderijen) een rol kunnen spelen in deze transitie. Ook belangrijk is de vraag hoe telers misschien kunnen toewerken naar een omzetgarantie als ze nog meer afstand moeten doen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Naar verzekeringen hiervoor is overigens al onderzoek naar gedaan.

Discussie bezuiningen hoger onderwijs

De subsidieregeling komt gelijk met antwoorden op kamervragen over de forse bezuinigingen op hoger onderwijs. Een groot deel van de Tweede Kamer vreest dat het kabinet zorgt voor een kaalslag in het onderwijs met grote economische gevolgen. Het kabinet stelt dat het voor land- en tuinbouw juist € 5 miljard inzet om innovatie te vergroten. Hoe dat geld precies wordt ingezet, moet het ministerie nog besluiten.  

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers