Doorgaan naar artikel

Onderkant peennotering zakt verder weg

Peen wordt verwerkt. De hoeveelheid peen komt dit seizoen simpelweg niet op en dat drukt de prijzen. - Foto: Michel Zoeter

Peen wordt verwerkt. De hoeveelheid peen komt dit seizoen simpelweg niet op en dat drukt de prijzen. - Foto: Michel Zoeter

Het is stil op de peenmarkt. Prijzen zakken verder.

De beurs in Emmeloord noteert 50 cent lager voor B-peen op € 4 tot € 9 per 100 kilo. De onderkant van de notering daalt naar het niveau waarmee het huidige seizoen startte.

Voor Polen wordt wat peen geladen, maar alleen grove peen en voor heel lage prijzen. De C-peen is niet veel meer voorhanden, dus veel wordt er niet gedaan. De hoop is dat de goede kwaliteit peen in de koelhuizen nog een plekje op de exportkar krijgen, maar ook dat zullen geen grote volumes zijn.

Telers hakken makkelijker de knoop door om de peen weg te doen, want met de stijgende energierekeningen is voor weinig of geen geld peen laden in de huidige marktsituatie de beste optie.

Aanbod drukt op de markt

De peen komt dit seizoen simpelweg niet op. Het aanbod drukt al vanaf de start op de markt. Er is voor seizoen 2021-’22 meer peen uitgezaaid dan het voorgaande seizoen en de opbrengsten waren ook nog eens ruim.

Het seizoen loopt ‘gelukkig’ op zijn eind, want er zijn eigenlijk geen lichtpuntjes geweest. Het is nu nog even een paar weken doorzetten voor het nieuwe seizoen van start kan.

Prognose: flauwe stemming.

Beheer
WP Admin