Onderhandelingen over nieuw GLB muurvast

23-04-2021 | Laatste update op 13-09 | |
De standpunten liggen mijlenver uiteen , aldus de onderhandelaar Peter Jahr van het Europees Parlement. Foto: EP/Philippe Buissin
De standpunten liggen mijlenver uiteen , aldus de onderhandelaar Peter Jahr van het Europees Parlement. Foto: EP/Philippe Buissin

De gesprekken over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) tussen het Europees Parlement en de Portugese voorzitter van de raad van landbouwministers lopen stroef.

Onderhandelaar Peter Jahr van het Europees Parlement sprak donderdag 22 april in ongezouten bewoordingen zijn teleurstelling uit over het resultaat. Het laatste gesprek was op 16 april, het volgend overleg is gepland voor 30 april. “De standpunten liggen mijlenver uiteen”, aldus Jahr, die namens de landbouwcommissie aan de onderhandelingen deelneemt.

Verschil van mening over budget voor jonge boeren

Een van de punten waarop de standpunten uiteen liggen is het percentage van het budget dat moet worden gereserveerd voor jonge boeren. Het parlement wil 4%, de landbouwministers staan op 2%. Het parlement heeft een compromis voorgesteld van ‘meer dan 3%’, waar het Portugese voorzitterschap niet in meegaat.

Ook discussie over leeftijd jonge boer

Ook is er discussie over de vraag tot welke leeftijd een boer nog jonge boer is, en wat de definitie is van een actieve boer. Bij dat laatste gaat het onder andere ook over de vraag of het leveren van publieke diensten hoort bij de activiteiten die een boer kan ontplooien. Ook de aftopping van de maximale subsidie die een boer kan krijgen, is onderdeel van de discussies.

Over het percentage van de inkomenssteun dat kan worden gereserveerd voor extra inspanningen op het gebied van onder andere biodiversiteit, klimaat, milieu of dierenwelzijn, is nog niet gesproken. De landbouwministers vinden 20% genoeg, het Europees Parlement wil dat ophogen tot 30%.

SGP‘er Ruissen roept op tot compromis

Mede-onderhandelaar Bert-Jan Ruissen (SGP) zegt dat de posities niet dichter bij elkaar zijn gekomen, en dat het voor de komende bijeenkomst een zware agenda zal zijn. Hij riep op tot compromisbereidheid. De Europese Commissie zou daarin de bemiddelende rol moeten spelen, vindt hij. Ruissen zegt dat bij alles voorop moet staan dat de regelgeving eenvoudiger moet.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer