Omwisselen trekkercertificaat moet voor 1 juli

06-05-2016 | Laatste update op 16-05 | |
Omwisselen trekkercertificaat moet voor 1 juli
Omwisselen trekkercertificaat moet voor 1 juli

Bestuurders die alleen een trekkercertificaat hebben, moeten deze voor 1 juli aanstaande omwisselen voor een T-rijbewijs. Dat is dus binnen 2 maanden. Daarom is het, indien van toepassing, zaak onmiddellijk actie te ondernemen.

Het trekkercertificaat is nog tot 1 juli 2016 geldig om (land)bouwvoertuigen te mogen besturen. Bestuurders die alleen een trekkercertificaat hebben, moeten voor deze datum het trekkercertificaat omwisselen voor een T-rijbewijs. Is het trekkercertificaat niet tijdig omgewisseld, dan mag er vanaf 1 juli 2016 niet meer met (land)bouwvoertuigen worden gereden, waarschuwt brancheorganisatie Cumela. Dat mag pas weer als eerst het T-rijbewijs is behaald.

Eigen Verklaring knelpunt

Grootste knelpunt bij het omwisselen vormt de Eigen Verklaring van het CBR. Met de Eigen Verklaring geeft de bestuurder aan dat hij of zij geestelijk en lichamelijk in staat is om een motorvoertuig te besturen. Indien eén van de vragen van de Eigen Verklaring met ja wordt beantwoord, kan een nader medisch onderzoek noodzakelijk zijn. Dit onderzoek kan 2 maanden duren. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk te beginnen met het omwisselen van het trekkercertificaat.

Autorijbewijs volstaat

Bestuurders die naast het trekkercertificaat ook een geldig autorijbewijs (B-rijbewijs dat is afgegeven vóór 1 juli 2015) hebben, hoeven niets te doen. Voor deze bestuurders is alleen het B-rijbewijs voldoende om (land)bouwvoertuigen te mogen besturen.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur
Meer over


Beheer