Doorgaan naar artikel

Olieprijs piekt op $55

Foto: ANP premium

Foto: ANP

Maandag 5 december bereikte de olieprijs een nieuw record voor 2016. Handelsplatform voor Brentolie Behr sloot af op precies $55 per vat (159 liter).

Niet eerder dit jaar was de olie zo duur. De laagste prijs is overigens ook nog niet zo lang geleden genoteerd, namelijk drie weken terug op 14 november. Toen kostte een vat Noordzeeolie nog $43,61.

Sinds maandag zakt de prijs ook weer iets. Dinsdag 6 december met een ruim een dollar en woensdag 7 december nog iets naar $53,59. De reden van de daling is enerzijds dat oliehandelaren hun winst pakken en anderzijds de toename van de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten. Woensdag maakte de VS de voorraadcijfers bekend.

Verwachte marktschommeling

Marktschommeling komt niet onverwacht. Analisten voorspelden dat de olieprijs eerst zou stijgen na het Opec-akkoord voor productievermindering en daarna opnieuw zou dalen tot een kleiner olieaanbod echt merkbaar is op de markt. Het Opec-besluit om de collectieve productie te verlagen met 1,2 miljoen vaten per dag (circa 1% van de wereldwijde voorraad) deed de olieprijs vorige week stijgen met circa 15%. De voorspelling voor januari is een olieprijs van ongeveer $50 dollar.

Dieselprijs hoger

De stijgende olieprijs heeft ook de koers van diesel inmiddels in zijn greep. Inkoopcollectief Farmers4all rekent donderdag 8 december maximaal 0,91 cent per liter bij een minimale afname van 4.000 liter. Vorige week was dit nog bijna 89 cent.

Stroomprijs daalt

De stroomprijs daalde na de kouval tot €35 per MWh. Dat is €4 minder dan vorige week.

TTF sloot ook lager af dan vorige week: 15,533 cent per MWh voor 2017 en 15,9 cent voor 2018.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin