Doorgaan naar artikel

Olieprijs onder druk ondanks sterke start

Foto: ANP premium

Foto: ANP

De olieprijs was op een hoogtepunt op de laatste beursdag in 2016 en is even hoog gestart in 2017.

Behr noteerde op 30-12 en 02-01 $56,71 per vat (159 liter) Brentolie. De termijnmarkt voor olie was dinsdag 3 januari voor het eerst sinds de jaarwisseling weer geopend. De prijs van een vat Brentolie is toonaangevend voor olie uit het Midden-Oosten en Europa.

Aangekondigde productiebeperking

De grootste veroorzaker van deze eindsprint was de aangekondigde productiebeperking van olie in 2017. De markt anticipeerde hierop. Handelaren reageerden op berichten dat Koeweit zijn olieproductie heeft beperkt, waarmee het land voldoet aan de afspraken die eind vorig jaar binnen oliekartel Opec werden gemaakt. Koeweit gaf dinsdag aan de productie met 130.000 vaten per dag te hebben verlaagd. Ook Oman zou de olieproductie al hebben ingedamd. Daar kwam bij dat de Amerikaanse olievoorraden kleiner zijn dan gedacht. De spurt van de olieprijs zorgden, samen met de verwachte lage temperaturen, ook voor een oplopende gasprijs.

Zachte winter

Medio deze week is de olieprijs toch weer iets gezakt, naar $56. Ook donderdag 5 januari stond de notering met een half procent in de min. Dat de olieprijs echter stevig onder druk is komen te staan deze week, heeft te maken met zorgen over de zachte winter. Analisten zijn van mening dat de zachte weersomstandigheden de vraag naar gas en olie zal drukken.

De hogere prijs van CO2-emissierechten zorgde ervoor dat de productie van elektriciteit duurder werd, waardoor ook de elektriciteitsprijs steeg. De dieselprijs is bij inkoopcollectief Farmers4all €0,94 per liter bij een minimale afname van 4.000 liter.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin