Doorgaan naar artikel

Olieprijs loopt weer op, gas- en stroomprijs dalen

Image premium

De olieprijs is eind deze week weer opgelopen naar $110 per vat (159 liter) Noordzeeolie. De reden van de stijging is de onrust in de Oekraïne.

Vanwege de aanhoudende politieke onrust prijzen handelaren een risicopremie in waardoor de prijs stijgt. Kijkend naar de fysieke vraag en aanbod van olie, is er ruimte voor daling: het aanbod van olie is groter dan de vraag. Dit komt omdat Libië de olieproductie opvoert. Dat stelt marktanalist Tobias Dekkers van Nuon.

De gasprijs op handelsbeurs TTF noteerde donderdag tussen €19,3 en €19,5 per MWh. Dat is lager dan aan het begin van de week: toen kostte het gas nog €20 per MWh.

Het verschil tussen de prijzen op de dagmarkt voor gas en de lange termijnprijzen is heel groot. Contractprijs 2015 was namelijk donderdag €24,27 per MWh voor 2015. Dat is lager dan de contractprijs 2015 aan het begin van de week noteerde. Toen kostte het gas voor 2015 per MWh €24,60. Het gas op de lange termijnmarkt schommelt al enige weken tussen de €24 en €25 per MWh. De daling wordt veroorzaakt door de grote overschotten van gas als gevolg van de milde winter. Dekkers verwacht dat de gasprijs voor de lange termijn nog wel verder kan dalen vanwege het grote aanbodoverschot.

De gasprijs heeft het meeste effect op de piekprijs van stroom. Deze is dan ook fors gedaald in de afgelopen periode.

De prijs voor het kalenderblok 2015 was afgelopen maandag €43,00 per MWh. De elektriciteitsprijzen zijn afgelopen week redelijk gelijk gebleven, omdat de situatie op zowel de kolenmarkt, als op de gasmarkt zo goed als gelijk is gebleven. Ondanks dat er nog steeds sprake is van relatief veel aanbod, blijven de prijzen op niveau als gevolg van de berekende risicopremie in verband met de politieke onrust in Oekraïne. Naar verwachting blijft de situatie op de elektriciteitsmarkt voor de komende week gelijk.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van €111,15 per 1.000 liter in de regio Noord. Vorige week was de dieselprijs lager, namelijk €109,55 per 1.000 liter.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Image
Esther de Snoo

redacteur ondernemen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin