‘Olie omlaag, gas volgt’

04-06-2019 | Laatste update op 01-08 | |
Bekke en Sjors de Bruijn
De Opec kwam op 19 mei al bijeen voor het bespreken van de volatiele oliemarkt. - Foto: ANP/AFP
De Opec kwam op 19 mei al bijeen voor het bespreken van de volatiele oliemarkt. - Foto: ANP/AFP

De olieprijs is de laatste 2 weken hard onderuit gegaan. De langetermijn-gasprijs ging mee.

Beurshandelaren hebben na de crisis rekening gehouden met een tekort aan grondstoffen om de economie draaiende te houden. Maar inmiddels is deze gedachte in zeer korte tijd omgeslagen naar een vrees voor een grondstoffenoverschot door het uitblijven van vraag. Dat de vraag teruggelopen is, wordt gezien als een gevolg van de handelsoorlog tussen Amerika en China. Uit cijfers zou blijken dat de economische resultaten van beide landen steeds slechter worden; de vete begint zijn tol te eisen. Hierdoor is de prijs van olie in de laatste 2 weken van de maand mei hard onderuit gegaan. Het gaat om een daling van circa 10 dollar per vat ruwe olie. Zowel Brent als de Amerikaanse WTI delen in de malaise.

Productiebesperking Opec

Voor de Opec-landen en hun producerende bondgenoten komt de situatie dubbel hard aan: ze waren al minder aan het produceren en doen dat nu tegen een ook nog eens dalende prijs. Tijdens het geplande Opec-overleg eind juni, waar beslist wordt of de beperkende maatregelen van kracht blijven, zal de keuze voor productiebeperking vanzelfsprekend zijn om in ieder geval de prijs niet nog verder te doen laten dalen. Mogelijk worden de beperkende maatregelen nog verder aangescherpt, om zo toch nog een opwaartse druk te creëren. Vrede tussen China en Amerika kan de prijs ook laten stijgen, maar dit lijkt voor nu nog niet aan de orde.

De Opec kwam op 19 mei al bijeen voor het bespreken van de volatiele oliemarkt. - Foto: ANP/AFP

De Opec kwam op 19 mei al bijeen voor het bespreken van de volatiele oliemarkt. – Foto: ANP/AFP

Daggas en termijngas laag

Wellicht als gevolg van de gedaalde olieprijzen zijn de prijzen van gas voor de lange termijn ook gedaald. De daling is echter nog niet zo groot als die van olie. De prijs van daggas is nog steeds laag en heeft wederom een laagterecord bereikt door de aanhoudende aanvoer van LNG-gas vanuit onder andere Amerika, Rusland, Noorwegen, Qatar en Australië.

Vraag naar gas in Azië neemt toe

Uit cijfers is gebleken dat de vraag naar gas in Azië en dan met name in China niet afneemt maar juist toeneemt. Ondanks de toename van de Chinese vraag naar LNG-gas is de prijs hiervan sterk gedaald in Azië. Hieruit kunnen we niet anders dan concluderen dat het totale mondiale aanbod dermate groot is dat het de vraag overtreft. Ook zouden de productiekosten van LNG-gas steeds lager zijn, waardoor het nog steeds rendabel is om deze vorm van gas de wereld over te transporteren, zo verklaren sommige handelaren. Maar een andere lezing hiervan is dat de productielocaties van dit gas allemaal zwaar gefinancierd zouden zijn waardoor er sowieso omzet behaald moet worden, waardoor de transporten soms met verlies gedaan worden.

Elektriciteit blijft gelijk

De spotmarkt is onder de huidige omstandigheden nog aantrekkelijk omdat de prijs van daggas laag is en er een behoorlijk aanbod van zon- en windenergie is. Voor de langetermijnprijs is nog steeds een zijwaartse koersbeweging te zien. Dat de prijs van elektra voor de lange termijn niet wil dalen, ondanks de sterk gedaalde prijs van kolen en de licht gedaalde prijs van CO2-emissierechten, is opmerkelijk. Reden hiervoor is wellicht de koers van de langetermijnprijs van gas, omdat het gebruik van kolen voor het opwekken van elektra steeds verder overgenomen wordt door de gasgestookte centrales.

Harde brexit

De laatste tijd zijn er nieuwe ontwikkelingen in Engeland, waardoor een harde brexit niet uit te sluiten is. Hierdoor is een daling van de elektraprijs een mogelijkheid. Bij zo’n harde brexit mogen de Britten namelijk niet meer meedoen met de handel in emissierechten voor CO2, waardoor het aanbod groter zal zijn van de vraag.

Meer over


Beheer