NVWA: Salmonella niet op broccolibedrijf gevonden

04-09-2019 | Laatste update op 13-09 | |
NVWA: Salmonella niet op broccolibedrijf gevonden
NVWA: Salmonella niet op broccolibedrijf gevonden

De NVWA heeft geen salmonella aangetroffen op een broccolibedrijf, na een internationale besmettingswaarschuwing.

De NVWA waarschuwde eind vorige maand 7 andere EU-landen nadat een Nederlandse groentensnijderij zelf gedetecteerd had dat geleverde broccoliroosjes met salmonella waren besmet.

Onderzoek van de NVWA is bij zo’n melding een standaardprocedure, maar bij een monstername is geen besmetting aangetoond, aldus een woordvoerder van de NVWA. Daardoor is de bron van de besmetting niet gevonden, aldus de woordvoerder. Het is niet ongebruikelijk dat onderzoek naar dergelijke vondsten niet de bronbesmetting oplevert.

Terugroepactie

Volgens de NVWA zijn afnemers geïnformeerd, maar zijn geen producten teruggehaald. In België is dat wel het geval, nadat Aldi België klanten opriep broccolisalade met bepaalde houdbaarheidstermijnen terug te brengen naar de winkel. De NVWA is niet op de hoogte van ziekmeldingen bij consumenten. De acties zijn zuiver ingezet na onderzoek van de snijderij. Uit de melding op het Europese meldsysteem RASFF blijkt dat Denemarken en Zweden eigen onderzoek hebben gedaan en afgesloten. Er volgde geen terugroepactie uit.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer