Doorgaan naar artikel

‘Nieuws uit onderzoeksland’

“Yes!!!”, klinkt het uit de koffiekamer van ons onderzoeksinstituut. Ons wetenschappelijke artikel is na de peerreview geaccepteerd!

Ah, hoor ik u denken: ‘Peerreview, dat heeft met peren te maken.’ Toch niet, het betekent dat ons artikel is nagekeken door andere academici en er geen fouten zijn gevonden die publicatie tegenhouden.

Als onderzoeker mag je, heel geestig, appels wél met peren vergelijken

Al twintig jaar werk ik als onderzoeker in Wageningen en het bepaalt mijn perspectief op de groente- en fruitwereld. Vanuit onderzoeksland, met hypothesen, proefopzetten en statistisch significante resultaten zoek ik naar antwoorden.

Als onderzoeker mag je, heel geestig, appels wél met peren vergelijken. Mits beargumenteerd en met aan zekerheid grenzende kans vast te stellen is dat ze wel degelijk verschillen (of overeenkomen).

Twee typen wetenschappers

Onderzoeksland wordt bevolkt door grofweg twee typen wetenschappers. Het eerste type (de meest bekende) is de onderzoeker die doorgrondt hoe iets werkt. De fundamentele onderzoeker. Waarom rijpt een avocado niet aan de boom en wel na de pluk? Wat veroorzaakt de bruinverkleuring van champignons? Deze vragen beantwoorden en te delen met anderen in wetenschappelijk literatuur is het doel.

Ik ben van het tweede type, dat zich afvraagt waar deze antwoorden nuttig voor zijn. Als bekend is wat de rijping of bruinverkleuring bepaalt, kunnen we dat dan gebruiken om de kwaliteit van deze producten te behouden? De samenwerking tussen onze inwoners in onderzoeksland heeft al tot vele inzichten geleid die in de sector zijn overgenomen en gemeengoed zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan laagzuurstofbewaring van hardfruit, jaarrond beschikbaarheid van kiwifruit en bioafbreekbare verpakkingen.

Ik kan u verzekeren dat er oude, nog getypte manuscripten in onze bibliotheek te vinden zijn met oplossingen voor actuele vragen

Onderzoekers hebben een eigen jargon, eigen gewoontes en een drang naar kennisvergaring én toepassing. Mijn wereld heeft ook een lange geschiedenis. Veel is reeds onderzocht en opgeschreven. Ik kan u verzekeren dat er oude, nog getypte manuscripten in onze bibliotheek te vinden zijn waarin ook oplossingen voor nu nog actuele vragen gegeven worden.

Uw correspondent uit onderzoeksland

Het kan lastig zijn om deze informatie te vinden, te lezen, te begrijpen en toe te passen. Hoe kunnen wij met onze kennis de groente- en fruitwereld verder helpen? Wat zijn de uitdagingen van nu? Welke problemen hebben nog geen oplossing? Of weten we het antwoord misschien al jaren? Vanuit onderzoeksland zal ik uw correspondent zijn en regelmatig verslag doen van de ontwikkelingen. Gelukkig is er voor dit stuk geen peerreview nodig.

Bekijk meer

Share this

Eelke Westra
Eelke Westra

Programma Manager Post-harvest Quality Wageningen UR

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin