Doorgaan naar artikel

‘Nieuwe VOF, maatschap en CV op komst’

1 januari 2021 is het zover, dan treedt het ‘wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen’ in. Dan gaan de spelregels rondom de maatschap, de vennootschap onder firma (VOF) en commanditaire vennootschap (CV) behoorlijk veranderen.

Dit heeft ook een groot effect op de agrarische sector. Heel veel boeren en tuinders drijven hun onderneming vanuit een personenvennootschap. Ik verwacht overigens dat de datum van 1 januari 2021 niet gehaald zal worden. De invoering wordt waarschijnlijk met een jaar uitgesteld. Maar dat is geen reden om achterover te leunen voor zowel de ondernemer als zijn of haar adviseur. Want de voorgestelde wijzigingen zijn ingrijpend.

Onbegrijpelijk voor ondernemers

Het wordt ook wel eens tijd dat het personenvennootschapsrecht wordt aangepast. Een deel stamt nog uit 1838 en is ‘ouderwets’ en onbegrijpelijk voor ondernemers. Concreet bestaan er in de praktijk problemen bij het in- en uittreden van vennoten. Ook de onderlinge aansprakelijkheid kan op veel kritiek rekenen. Er gaat dus het een en ander veranderen. Ik licht er twee wijzigingen uit.

  1. Het voorstel is dat de VOF en de maatschap gaan verdwijnen. Deze worden ondergebracht in een nieuwe rechtsvorm met de uiterst creatieve naam ‘vennootschap’.
  2. De vennootschap en de CV krijgen vanaf het moment van het in werking treden van de nieuwe wet een eigen rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat de vennootschap wordt gezien als een zelfstandig opererende juridische entiteit, zoals dat ook bij een besloten vennootschap (BV) het geval is. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak, waarbij het de natuurlijke persoon is die vereenzelvigd wordt met de eenmanszaak. Met andere woorden: de vennootschap of CV kan straks eigenaar worden van bijvoorbeeld een perceel bouwland. Nu kan dat niet.

Al met al een forse verandering. Het is daarom verstandig om je maatschap, VOF of CV eens goed tegen het licht te houden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin