Nieuwe staking aangekondigd in Almeria

10-03-2016 | |
Nieuwe staking aangekondigd in Almeria
Nieuwe staking aangekondigd in Almeria

Een nieuwe staking dreigt in het tuinbouwgebied van het Zuid-Spaanse Almeria. Deze keer concentreert de onrust zich met name in de pakstations.

Waren het op de 4 februari de tuinders die staakten, daar dreigen nu de vakbonden CCOO en UGT met een staking van de medewerkers van de pakstations in Almeria op 21 maart. De vakbonden protesteren tegen het uitblijven van een nieuwe CAO, waarover sinds december wordt onderhandeld met de werkgeversorganisatie. De CAO is van toepassing op 15 tot 18 duziend personen, die werkzaam zijn bij coöperaties en exporteurs in Almeria.

Loonsverhoging 2 procent

De vakbonden vragen een loonsverhoging van 2 procent. Daarnaast willen de bonden de werkweek het komende winterseizoen beperken tot 45 uur per week en in daaropvolgende seizoenen tot 40 uur per week. Een ander streven van de bonden is meer arbeidszekerheid. Veel werknemers weten zich er niet van verzekerd dat ze 160 uur per maand kunnen werken. Met het huidige bruto uurloon van 6,28 euro levert dat voor veel medewerkers problemen op om een redelijk maandsalaris te verdienen.

De werkgeversorganisaties hebben tot dusver drie voorstellen in deze richting van de hand gewezen.

Rombouts


Beheer