Doorgaan naar artikel

Nieuwe internationale database biologisch zaad

Bron: Bionext

Bron: Bionext

Via de nieuwe internationale database Liveseed kunnen telers inzicht krijgen in wat er aan biologisch zaad in Europa beschikbaar is. Vanaf eind 2035 is in de biologische teelt biologisch zaad verplicht.

De biologische wetgeving verplicht alle EU-lidstaten om een nationale database op te zetten met daarin het aanbod aan biologisch zaad en aardappelpootgoed. In veel EU-landen is die database echter nog bijna leeg.

Tegelijkertijd is het voor internationaal opererende zaadbedrijven lastig om toegang te krijgen tot alle nationale databases. Om deze problemen aan te pakken is binnen het Liveseed-project de EU-router database ontwikkeld die al de nationale databases voor biologisch zaad met elkaar verbindt. Onder andere Bionext en Vitalis maken deel uit van Liveseed.

Meer biologisch aanbod

Vanaf eind 2035 moeten alle biologische telers in Europa 100% biologisch zaad gebruiken. Het doel van de router database is om de beschikbaarheid van biologisch uitgangsmateriaal zoals (groente)zaden en pootgoed voor boeren en telers in heel Europa te vergroten. Dankzij deze nieuwe database krijgen zij makkelijker toegang tot biologisch uitgangsmateriaal dat in het buitenland geproduceerd is. Daarnaast heeft Nederland de nationale Biodatabase.

Aantal ontheffingen verlagen

Het aanbod in de nationale database is leidend voor het verlenen van ontheffingen voor het gebruik van gangbaar uitgangsmateriaal. Biologisch zaad dat niet in de nationale database staat, wordt gezien als ’niet beschikbaar’. Met de toevoeging van het internationale aanbod in de nationale databases, kunnen organisaties als Skal Biocontrole dit meenemen in de beslissing of een ontheffing nog nodig is.

Beheer
WP Admin