Nieuwe gaspiek nauwelijks uit te leggen

16-08 | |
Foto: Van Assendelft
Foto: Van Assendelft

En weer stijgt de gasprijs ongecontroleerd verder. AgroEnergy gaf dinsdagochtend 16 augustus geen prijzen af waarop kopers konden klikken.

Bij de duiders van de dagelijkse bewegingen op de gasmarkt begint zich de metaalmoeheid af te tekenen. Al een paar dagen lang geven ze ruiterlijk toe dat ze geen actualiteiten kunnen vinden die deze stijging van de gasprijs kunnen verklaren.

De laatste poging om de klim naar de nieuwe recordhoogte van de gasprijs uit te leggen is de lage waterstand in de rivieren in Duitsland. Daardoor kan de binnenvaart maar zeer mondjesmaat varen en is de aanvoer van steenkool naar elektriciteitscentrales moeilijker. Dus moet voor stroom dan toch weer meer gas worden gebruikt dan we eigenlijk zouden willen.

GasTerra wil garanties

In Nederland is GasTerra dinsdag in het nieuws. Dat heeft de gasopslag in Norg weten te vullen tot het met het kabinet afgesproken minimum van 80%. Nu maakt GasTerra even pas op de plaats. Voor het verder vullen van de opslag in Drenthe is de verzelfstandigde handelspoot van de Gasunie nu met het Rijk in gesprek over financiële garanties. De kans is immers aanwezig dat nu de hoofdprijs moet worden betaald voor die laatste 20%, maar dat die gasvoorraden de komende winter voor een minder hoge prijs zullen worden verkocht.

Nationale vulgraad op 70%

De torenhoge gasprijs lijkt – behalve door het afknijpen van de Russische gaslevering – immers vooral opgedreven te worden door juist dat vullen van gasvoorraden in heel Europa. Gekeken naar alle gasopslagen is de vulgraad volgens het laatste cijfer van de rijksoverheid (12 augustus) gestegen naar 69,4% en vermoedelijk dus op 70% aangekomen. Mocht de winter niet al te koud worden en de Russische gaskraan toch niet dichtgaan, dan zou de gasprijs wellicht (flink) kunnen zakken.

Dat moment dat is echter nog ver en zal wellicht door onverhoopte sneeuw en ijs helemaal niet aanbreken. Die onzekerheid zal de gasmarkt derhalve nog wel even onder druk houden. Al komt er door de huidige nauwelijks op marktlogica gebaseerde stijgingen ook wel ruimte voor weer wat daling.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer