Doorgaan naar artikel

Nieuw schermsysteem met warmteopslag

Image premium

Een nieuw schermsysteem moet de energiekosten halveren.

Thermeleon, een start-up van TU-Delft, werkt aan de ontwikkeling van een PCM-toepassing (Phase Change Materials) geschikt voor kassen om efficiënter met energie om te gaan. Overdag wordt het overschot aan warmte opgeslagen in de vorm van verticale schermsystemen. Bij een lagere temperatuur wordt de warmte automatisch weer afgegeven, waardoor de warmtevraag wordt gereduceerd. De start-up doet hier onderzoek naar, met als doel een CO2-neutrale glastuinbouw te realiseren.

Warmte-opslag

Een verticaal schermsysteem maakt het mogelijk om warmte op te slaan en weer af te geven. Het schermsysteem bestaat uit Phase Change Material, dat bij faseverandering van vast naar vloeibaar veel energie kan opnemen. Dit materiaal neemt overdag warmte op en geeft het ’s avonds weer af.

{PageBreak}

“Het principe is gebaseerd op de Chinese zonnekas, waarbij gebruik wordt gemaakt van thermische massa. De zonnekas is zo gemaakt dat constantere temperaturen kunnen worden gehandhaafd”, zegt Liesanne Wieleman van Thermeleon. Er is nog veel onderzoek nodig om onder andere te kunnen bepalen hoe groot de verticale schermsystemen moeten worden en hoeveel materiaal nodig is.

Flinke reductie gas

Door gebruik te maken van de verticale schermsystemen is een reductie van minimaal 8 m3 gas/m2 kas mogelijk, zo heeft Wieleman met het simulatiemodel Kaspro berekend. Door het product verder te ontwikkelen, is het mogelijk een nog hogere reductie te realiseren van 12 m3 gas/m2. Dit geeft dan een verlaging van 50% op energiekosten en daarnaast 226.800 kilo CO2-reductie per 1 hectare kas.

Bij een reductie van minimaal 12 m3 gas/m2 is, uitgaande van 6.000 hectare geschikte kasoppervlakte in Nederland, een totale besparing van 720 miljoen m3 gas/jaar mogelijk. Wieleman: “Dat brengt Nederland een stap dichterbij CO2-neutrale glastuinbouw.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Image
Harry Stijger

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin