Nederlander koopt opnieuw meer groente en fruit

12-01 | Laatste update op 08-07 | |
Consumenten kochten in 2021 meer groente en meer gemaksproducten. - Foto: Ton van der Scheer
Consumenten kochten in 2021 meer groente en meer gemaksproducten. - Foto: Ton van der Scheer

Corona vergroot de bestedingen van Nederlanders aan groente en fruit. In 2021 zijn die 3% hoger dan in 2020 en toen was het al 4% meer dan in 2019.

Gezond eten met groenten en fruit staat onverminderd in de belangstelling, constateert GroentenFruit Huis op grond van die groeicijfers. Ook de consumptie van groente en fruit buitenshuis viel in 2021 met 2% wat hoger uit dan een jaar eerder. Dat volgt echter op een vermindering van 40% in 2020. De kleine plus komt vooral op conto van restaurants. Cateraars kochten door het vele thuiswerken in 2021 juist nóg wat minder groente en fruit in dan in 2020.

Meer vraag naar verspakketten

Nederlanders zijn dus meer zelf gaan koken, maar zijn daarbij wel dol op gemak. Binnen de totale huishoudelijke uitgaven aan verse groenten heeft de categorie vers gesneden groenten inmiddels een aandeel van 36%.

In het kader van gemak is ook steeds vaker een verspakket in de keuken te vinden. In 2021 nam het aantal kopers van verspakketten met 7% toe. De verkoop groeide met 13% naar ruim 24 miljoen kilo. Dit blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis op basis van cijfers van GfK.

Online verkoop blijft hard groeien

Nederlanders ervaren de voordelen van online boodschappen doen. Vorig jaar was daar al een flinke plus te zien. In 2021 nam de verkoop van groenten en fruit online nog eens met 40% toe. Komkommer is de meest thuisbezorgde verse groente. Banaan staat op de eerste plek in het online boodschappenmandje van vers fruit.

In 2021 werd ruim 7% van de totale supermarktverkoop verse groenten en fruit online besteld. Naast groei in thuisbezorging weet de consument steeds vaker de teler te vinden om lokale producten te kopen.

Consument vaker naar kleine winkels

Niet alleen de supermarkten profiteren. In 2021 kochten Nederlanders 20% meer groenten en fruit in een kleine winkel, kraam of automaat bij de producent. Het aandeel van dit verkoopkanaal in de totale consumentenaankopen van groenten en fruit is met 2% overigens nog altijd relatief bescheiden.

Biologische plus vooral in groente

Verder belandden in 2021 vaker biologisch geteelde groenten en fruit in de boodschappenkar. Zo kochten Nederlanders 11% meer biologisch geteelde groenten en fruit ten opzichte van 2020, waarmee het aandeel biologisch momenteel uitkomt op 4%. De verkoop van biologisch fruit valt lager uit dan die van biologische groenten. Twee derde van de consumentenaankoop van biologische groenten en fruit komt voor rekening van groenten.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer