Doorgaan naar artikel

Nederland nu boven gemiddelde EU-groenteconsumptie

De gemiddelde inname van groenten en fruit in Nederland is door een stevige toename in 2021 boven het gemiddelde van de EU gekomen.

Dat blijkt uit cijfers van de Europese koepel voor groenten- en fruithandel Freshfel. Nederland staat in een ranglijst van Europese landen met 366 gram (per inwoners per dag) nu boven het Europees gemiddelde. De Nederlandse consumptie groeide in dat tweede coronajaar (2021) met ruim 11%, zo blijkt uit de cijfers van Freshfel. Nederland laat daarmee zeven landen voorgaan op de ranglijst, maar negentien landen scoren slechter. Het Europese gemiddelde ligt op ruim 364,5 gram per inwoner per dag.

Freshfel deelt de cijfers als vooruitblik op de nieuwe consumptiemonitoring later deze maand. De aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat op 400 gram per inwoner per dag.

RIVM-cijfers wijzen ook op groei

Begin deze maand zijn de nieuwe Nederlandse cijfers van het RIVM gepubliceerd over de jaren 2019-2021. De consumptie van groenten voor de leeftijd van 7-79 jaar steeg gemiddeld in die periode naar 163 gram per dag. Dat was 135 gram gemiddeld in de periode 2012-2016 (groenten per persoon per dag). Voor fruit komt de gemiddelde consumptie voor dezelfde leeftijdscategorie uit op gemiddeld 129 gram. Dat was in de periode 2012-2016 nog 117 gram (fruit per persoon per dag).

In Nederland is ook de gezondheidsnorm anders. De aanbevolen hoeveelheid is niet 400 gram groenten en fruit, maar 250 gram groenten en 200 gram fruit. Het GroentenFruit Huis verwacht dat de stijging kan doorzetten als de btw wordt geschrapt op groenten en fruit. Freshfel vraagt de Europese Commissie juist meer te investeren in promotiecampagnes groenten en fruit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin