Nat weer beperkt prijsdaling peen

Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Op plekken waar peen kan worden gerooid, worden zaken gedaan tussen € 23 tot € 25 per 100 kilo. Vorige week werd nog voor € 26 peen gerooid, nu lukt dat niet meer.

De verwachting is dat met droger weer het aanbod snel toeneemt en dan zakt de prijs nog verder.

Bewaarpeen rooien

De vraag naar peen is goed en de kilo’s zijn er wel. Ook bewaarpeen wordt gerooid. Meer telers kiezen er dit jaar voor om geen koeling te huren vanwege hoge energiekosten, maar om afscheid te nemen. Dat zet ook druk op de af land-prijzen.

Lees ook: Peen bewaren niet in trek dit seizoen

De beurs in Emmeloord noteert deze week stabiel tussen € 14 tot € 16 per 100 kilo voor B-peen en schaaltjespeen, uitgegroeid en geschikt voor de bewaring.

Bewaarpeen wordt gerooid, hoewel die percelen prima nog een maand kunnen doorgroeien. Maar de vraag is er en de wortelen zijn goed. Telers met vrije peen, die nu een goede prijs kunnen maken en van wie het land berijdbaar is, verkopen daarom.

Rustigere handel

Naar verwachting is de handel op de vrije markt volgende week rustiger omdat dan meer contractpeen op de markt komt. Nu wachten telers met contractpeen af tot de rooiomstandigheden beter zijn voor ze het land opgaan.

Prognose: prijsdruk op korte termijn.

Smale
Annet Smale marktredacteur akkerbouw
Meer over
peen
24-11 | Marktanalyse

Weinig reuring op peenmarkt

Foto: Ruud Ploeg
03-11 | Marktanalyse

B-peennotering klimt trapsgewijs

One thought on “Nat weer beperkt prijsdaling peen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer